Svečanom sjednicom obilježen Dan Grada Dugog Sela

U nazočnosti brojnih uzvanika današnjom svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je Dan Grada Dugog Sela i 810 godina postojanja.

Sjednici su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, izaslanica župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića Nadica Žužak, zamjenik župana Hrvoje Frankić, potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec, gosti iz Francuske predvođeni predsjednikom Odbora za bratimljenje Grada Dugog Sela i Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois Jean-Marie Gondryjem, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Pave Vukelić, čelništva gradova Sv. Ivan Zeline, Zaprešića, Novske, Ivanić-Grada, Vrbovca, općina Brckovljani i Križ, predsjednik OKZ-a Mirza Šabić, izaslanik vojarne Milivoj Halar, načelnik PP Dugo Selo Igor Hrečuk, uz gradske vijećnike, djelatnike Grada, predstavnike institucija, ustanova i udruga. Posebni pozdravi upućeni su dosadašnjim dobitnicima nagrada za životno djelo te bivšim gradonačelnicima Borisu Mahaču, Vladi Kruhaku i Stipi Veliću.

Predsjednik Gradskog vijeća D.Budimir: Potrebna su nova strategijska i kapitalna ulaganja nužna za kvalitetniji i bolji život naših građana

a 2Čestitavši Dan Grada, koji obilježava 810 godina postojanja i 22 godine dobivanja statusa Grada, i blagdan sv. Martina okupljenima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir. U svom govoru osvrnuo na ostvarene projekte i potrebu realizacije novih. Među kapitalnim projektima izgradnje komunalne infrastrukture su izgradnja sekundarne kanalizacije i besplatnih priključaka iz EU projekta aglomeracije Rugvica – Dugo Selo vrijednosti 174 mil. kuna te radove na RVS-u Zagrebačke županije. Potrebna je izgradnja treće osnovne škole, a kako je naveo, taj će projekt biti u županijskom proračunu za 2020. godinu. Govorio je o poreznoj reformi Vlade RH naglasivši kako je utjecala na povećanje poreznih prihoda u gradski proračun. Donosimo cjeloviti govor:

„Svakog Martinja prisjećamo se svega što se u protekloj godini napravilo u našem Gradu. Dugo Selo raste iz godine u godinu, danas nas je oko 20.000 i veseli nas podatak da smo i dalje u samom smo vrhu u Republici Hrvatskoj po vitalnom indeksu. Imamo preko 1700 osnovnoškolaca koji pohađaju nastavu u 2 osnovne škole, preko 800 djece u Gradskom vrtiću i tri privatna vrtića, preko 500 mladih i uspješnih sportaša i brojnih uspješnih sportskih klubova, zavidnu sportsku infrastrukturu. U području kulture tu su naši uspješni KUD-a Preporod i Glazbena škola Dugo Selo, Dugoselska kronike s preko 50 godina postojanja, Gradska knjižnica, brojne druge udruge. Naši branitelji aktivni su putem svojih udruga Crne mambe, HVIDR-a, Hrvatski vitezovi. Naša vatrogasna zajednica okuplja 6 naših DVD-a s brojnim hrabrim vatrogascima. Gradsko vijeće u proteklom razdoblju održalo 8 sjednica, raspravili smo oko 120 točaka dnevnog reda, donijeli brojne odluke, a najvažnija svakako je Proračun za 2019.

Od prošlog su Martinja na području našega Grada započeli radovi na izgradnji sekundarne kanalizacije i besplatnih priključaka iz EU projekta aglomeracije Rugvica – Dugo Selo vrijednosti 174 mil. kuna, kao nastavak na već izgrađeni pročistač otpadnih voda u Oborovskim Novakima i na tzv. dugoselski kanalizacijski ipsilon. Započeli smo i radove zamjene 48 km vodovodnih azbestnih cijevi i izgradnju besplatnih vodovodnih priključaka iz EU projekta RVS Zagreb-istok. Zahtjevna priprema oba EU projekta započela je još krajem 2010., njihov nositelj je ViOZŽ, naš javni isporučitelj. U ovoj smo godini završili reciklažno dvorište u Andrilovcu, dio Omladinske ulice u Velikoj Ostrni u dužni od oko 600 m, energetski smo obnovili zgradu gradske uprave, u tijeku je energetska obnova zgrade Glazbene škole. Svi su nabrojani projekti pripremljeni, a neki i prijavljeni na raspisane natječaje tijekom mandata prethodnih gradonačelnika, Vlade Kruhaka i Stipe Velića. Napominjem to, kako bih još jednom zahvalio tadašnjim gradonačelnicima i njihovim timovima, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i time doprinijeli njihovoj realizaciji, ali još više želim time ukazati na potrebu za dugoročnim i strateškim promišljanjem i osmišljavanjem projekata za budućnost ovoga Grada jer ono što danas pripremamo moći ćemo realizirati tek za par godina.

Ovom prigodom mogu samo utvrdili da u ovih dvije i pol godine mandata, Gradskom vijeću nije dostavljen niti jedan sličan kapitalni projekt. Veliki problem nedostatka mjesta za djecu u vrtićima u velikoj mjeri je riješen dolaskom novog privatnog „Vrapčić“ prije 4 godine, a kojemu je izmjenama detaljnog plana uređenja odmah omogućeno i proširenje kapaciteta, a što je već realizirano ove godine. Ali povećanjem broja djece vrlo je važno ulagati u gradski vrtić i ići u povećanje kapaciteta. Poreznom reformom Vlade RH Grad Dugo Selo je dosta profitirao, a što je jasno vidljivo usporedbom s prijašnjim proračunima. Porezni prihodi u Proračunima Grada Dugog Sela za 2016. i 2017. iznosili su 27,5 mil kn, dok za 2019. iznose oko 40 milijuna, a za 2020. predviđaju se na 44 milijuna kuna. Ovakvo ogromno povećanje poreznih prihoda puno znači za Grad i ovo je fantastična prilika da se puno novih stvari i projekata u Gradu napravi. Zato se ne možemo zadovoljiti samo stvaranjem dojma putem sitnih akcija da se nešto događa u Gradu, potrebno je puno više.

Potrebna su strategijska, kapitalna ulaganja, potpuno novi projekti koji su nužni za kvalitetniji i bolji život naših građana, prije svega na području gospodarstva i prometa. Potrebna nam je nova gospodarska zona u kojoj će investitori dobiti kvalitetne uvjete za rad i svu potrebnu infrastrukturu, te će moći iskoristiti dobar prometni položaj Dugog Sela. U pogledu prometne infrastrukture i sigurnosti, svakako je važno pitanje izgradnja nogostupa i biciklističkih staza. Problem nedostatka ili lošeg stanja nogostupa goreći je u cijelom gradu i postoje projekti i važeće dozvole za njihovu izgradnju, a do sada zadnje dvije godine osim Omladinske ulice nije napravljen niti jedan metar novog nogostupa. To zasigurno u idućoj godini mora biti jedan od prioriteta.

Izgradnja treće osnovne škole u Dugom Selu u Lukarišću za koju je još prije tri godine ishođena lokacijska dozvola također mora biti prioritet Dugog Sela. Stalno tražimo i lobiramo da se njeno projektiranje i izgradnja što prije realizira i prema informacijama od našeg župana Kožića projekt 3. osnovne škole bit će u županijskom proračunu za 2020. godinu.

U našem su Gradu 27. listopada održani izbori za mjesnu samoupravu, za članove vijeća mjesnih odbora. Očekujemo od gradonačelnika da izabranim članovima vijeća svih mjesnih odbora omogući sudjelovanje u pripremama proračuna za 2020. Jer su oni kao predstavnici svojih susjeda, najbolje su upućeni u stvarne potrebe i prioritete ulica i kvarta u kojemu žive, te se zbog toga njihov glas mora čuti, a prijedlog uvažiti. Gradsko vijeće će i dalje nastaviti hrabro i bez zadrške ukazivati na sva pitanja važna za građane i raditi na dobrobiti našeg Grada, podržat ćemo svaki dobar projekt, a nećemo podržati bilo koju nezakonitost ili nepravilnosti ili netransparentno trošenje proračunskih sredstava. Vijećnici imaju pravo i dužnost pitati i propitkivati sve gradske odluke, a javnost ima pravo znati. Svaka kuna iz našeg proračuna je novac građana s kojim se mora odgovorno upravljati.

Na kraju bih se želio zahvaliti svima koji su svojim radom i djelovanjem dali svoj doprinos u razvoju Grada u protekloj godini, a posebno se zahvaljujem svim poduzetnicima. Čestitam svim našim današnjim laureatima koji će primiti javna priznanja i nagrade. Vi ste naš ponos, vi ste središnji dio ove svečane sjednice. Neka i današnji blagdan sv Martina bude svima inspiracija i poticaj da u zajedništvu, u duhu brige za drugoga, nastavimo još jače i ozbiljnije raditi na razvoju našeg grada i našeg društva. Svim mojim sugrađanima čestitam Dan Grada Dugog Sela, svima nam želim sretan blagdan sv. Martina, a svima vama dragim gostima zahvaljujem na dolasku i želim da se ugodno osjećate u našem lijepom Dugom Selu.“

Gradonačelnik N.Panian: Dugo Selo je danas veliko gradilište, realizirani brojni projekti na dobrobit svih građana

a 3Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, pozdravivši i zahvalivši se svim uzvanicima i gostima na dolasku, u svom je govoru istaknuo kako je Dugo Selo danas veliko gradilište. Uz pojačanu stanogradnju, gradi se novi sustav kanalizacije, vodovoda, velikih vodnih retencija, grade se nadvožnjaci i cestovna infrastruktura, pri kraju je energetska obnova zgrada u vlasništvu grada, nekoliko projekata u kulturi i socijali. Kako je naglasio, vrijednost projekata je preko 300 milijuna kuna. Govor donosimo u cijelosti.

„Sveti Martin zaštitnik Grada Dugog Sela, rimski vojnik rođen u Mađarskoj, zaređen za biskupa u Francuskoj, poručuje nam koliko skromnost i predanost, mali znak pažnje i pomoći može u ukupnosti dati mnogo. Pomoć bližnjem u nevolji, vinogradaru i vinaru u radovima, ranjeniku ili siromahu, bolesnom ili beskućniku je čin milosrđa. Tada i danas ima isto značenje.

Osamstotina i deset godina bilježi danas naš mali grad. Naselje koje se neizbježno širi i raste, poglavito zadnja dva desetljeća. Ne gledajući statistike, kada u nepunih trideset godina naraste broj stanovnika za više nego duplo može se reći da je Dugo Selo mjesto poželjno za život. Slušajući potrebe građana, steknete sliku o svom gradu i njihovim potrebama, mlade obitelji traže stan. Gradi se stotine stanova, mladi zaposleni roditelji traže smještaj u vrtiću, mjesto gdje će se igrati sa svojom djecom, sportske klubove gdje će se baviti sportom, kulturne udruge, mjesta za zabavu i relaksaciju. Kulturna događanja i manifestacije, sportska i zabavna događanja su isto tako dio života grada. Sve to treba uskladiti, uprizoriti i prezentirati.

Na dobrobit svih građana. Danas je Dugo Selo veliko gradilište, osim stambenih jedinica, gradi se novi sustav kanalizacije, vodovoda, velikih vodnih retencija, grade se nadvožnjaci i cestovna infrastruktura, pri kraju je energetska obnova zgrada u vlasništvu grada, nekoliko projekata u kulturi i socijali. Sve to u vrijednosti od preko 300 (tri stotine) milijuna kuna!

Ovom prilikom zahvaljujem se građanima na sugestijama, strpljenju i volji da ovaj grad postane još ugodniji za život. Zahvaljujem se djelatnicima grada koji se trude sve te projekte privesti kraju, privrednicima i građanima koji izdvajaju u proračun da bi se ti projekti mogli ostvariti. Nikada ne možete u potpunosti biti zadovoljni svojim radom. Uvijek može biti bolje, potkrade se i grešaka, sumnji i ponekada ne možete reći sami sebi da ste u pravu, ali uvijek postoji novi dan. Uvijek postoji nada da nam svima može biti bolje. Danas je poseban dan. Dan Našeg Grada! Pa neka Nam bude Sretan!!!
Vaš Gradonačelnik.“

Podrška za realizaciju projekta izgradnje treće osnovne škole

Čestitke i riječi podrške Gradu upućene su od gostiju. Visoki vitalni indeks Dugog Sela izdvojila je Nadica Žužak, izaslanica Župana Zagrebačke županije. Kazala je kako će sredstva za izradu dokumentacije za gradnju prijeko potrebne osnovne škole biti uvrštena u prijedlog proračuna Županije za 2020. godinu. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora G.Jandrokovića i predsjednika Vlade RH A.Plenkovića Mato Čičak naglasio je važnost konstruktivne suradnje te povlačenje sredstava iz EU fondova. Puno toga Rugvica i Dugo Selo, kao susjedi, rade zajedno. Veliki projekti idu dalje, gradi se kanalizacijska mreža, dobro to sve napreduje, ali mislim da je najbitnija briga za ljude i mlade, kazao je saborski zastupnik i rugvički načelnik Čičak dodavši kako je treća škola najpotrebnija Dugom Selu, od svih gradova u Zagrebačkoj županiji, i u tome se može očekivati puna njegova pomoć. Istaknuo je i kako je Vlada RH puno učinila te će nastaviti raditi u smjeru podrške jedinicama lokalne samouprave. Čestitke povodom blagdana sv.Martina i proslave Dana Grada uputio je predsjednik Odbora za bratimljenje Grada Dugog Sela i Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois Jean-Marie Gondry. Podsjetio je kako Dugo Selo i ovu francusku teritorijalnu jedinicu veže prijateljstvo i suradnja već 12 godina, povezani su kršćanskim i martinskim naukom, a najavio je i daljnje planove oko suradnje na području obrazovanja odnosno povezivanju škola jer upravo mladi predstavljaju budućnost i tako se može zajedno graditi mir.

Javna priznanja za zaslužne: Zlatku Lasanu nagrada za životno djelo

c 1Na svečanoj sjednici tradicionalno se dodjeljuju javna priznanja Grada zaslužnim pojedincima, udrugama i gospodarstvenicima. Od strane gradonačelnika Nenada Paniana i predsjednika Gradskog vijeća Darjana Budimira najviše priznanje, Nagradu za životno djelo, primio je istaknuti sportski djelatnik Zlatko Lasan, iza kojega je više od 50 godina rada u sportu, najviše u rukometu.

„Šport je ono što čovjeka oplemenjuje i ostaje zauvijek. Najviše prijatelja upoznao sam upravo kroz sport, tako da se i danas nalazimo na tribinama. Gledajte, kad radite onaj posao koji ne radite iz interesa, nego u cilju unaprjeđenje nečega, onda ste sretni i zadovoljni. Danas smo u našem gradu stvorili dobru infrastrukturu, a u tome smo imali sreću da su naši dogradonačelnici i gradonačelnici bili predsjednici klubova, kao što je danas predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir. To je ta sinergija koja nam osigurava da izdvajanje za sport nije trošak, nego dugoročna investicija “, rekao je Zlatko Lasan, koji je inače i počasni doživotni predsjednik dugoselske Zajednice sportskih udruga, u ime svih ovogodišnjih laureata.

Godišnje nagrade primili su: tvrtka Anka Chocolate, tvrtka Marjan voće, HRT-Šarić, Mario Kociper te Marina Perković dok su zahvalnice uručene DVD-u Ostrna, DVD-u Leprovica, Krešimiru Šantiću, Antoniju Mateku, Kyokushin karate klubu Dugo Selo, Nogometnom klubu Ostrna, te Kuglačkom klubu Dugo Selo 1934. Također, priznanje za najljepšu okućnicu primio je Juro Starčević.

U glazbenom dijelu svečane sjednice nastupili su VA Duga i Glazbena škola Dugo Selo.amš/foto nhm

a_1.JPG a_2.JPG a_3.JPG b_1.JPG b_2.JPG b_3.JPGSkip to content