Aktualni sat 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Dugog Sela

Vijećnik Željko Remenar informirao je na današnjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Dugo Selo, a vezano uz nedavni dovoz komunalnog otpada s područja grada Svetog Zeline na gradsko odlagalište u Andrilovcu, kako su mještani ovog naselja umjesto prosvjeda organizirali peticiju.

Vijećnik Remenar je tom prilikom peticiju koju je potpisalo 130 građana predao gradonačelniku, koji ju je odmah i potpisao. Vijećnik je zatražio od gradonačelnika kronologiju situacije, uz komentar da Gradsko vijeće Dugo Selo nije bilo upoznato. Gradonačelnik je pojasnio kronologiju vezano uz provođenje odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike te da je Grad uputio prigovore i nedostatke, dok odgovor nisu dobili. Direktor DKPC-a Tadija Penić nadovezao se da je tijekom e-savjetovanja i roku u studenom 2018. upućen dopis sa svim prigovorima i nedostacima, na koja nisu reagirali, naglašavajući također da niti jedna primjedba JLS nije prihvaćena, s obzirom da grad Dugo Selo nije jedini grad koji se nalazi u ovoj situaciji. Predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir izložio je kronologiju upoznatosti Gradskog vijeća s ovom problematikom smatrajući da ovo tijelo bilo dovoljno upoznato te drži da je Grad trebao učiniti veći pritisak kako bi se izbjeglo provođenje odluke.

Vijećnika Stjepana Štefinovca zanimalo je što znači primanje zelinskog otpada u tehnološkom smislu, zbog nekih problema s ozračivanjem, požarima koji su se prije dešavali, na što je direktor DKPC-a Penić kazao da je jedina razlika o količini otpada, dok opasnog otpada nema. Požari na odlagalištima se dešavaju, no imamo monitoring ispuštanja metana od 2015. godine kako do zapaljenja ne bi dolazilo, navodi Penić. Drugo pitanje vijećnik Štefinovca odnosilo se na omašku koja se dogodila u tiskanju novog broja Dugoselske kronike prilikom kojeg su izostavljene dvije izborne liste za Mjesni odbor Centar za ovonedjeljne izbore za Vijeća mjesnih odbora na području grada. Ravnatelj POU te ujedno glavni i odgovorni urednik Nenad Haleuš Mali ispričao se na nenamjernoj pogrešci koja se momentalno nastojala ispraviti tiskanjem priloga s izostavljenim listama, kao i povlačenjem daljnje distribucije Kronike. Time se nastojala popraviti greška na najbezbolniji i najekonomičniji način, o čemu smo se službeno očitovali i Gradskom izbornom povjerenstvu, kazao je Haleuš. Također je odbacio insinuacije da se radi o namjernom činu, eventualnoj cenzuri, ispričavajući se predstavnicima izostavljenih kandidacijskih lista – nezavisnih lista grupe birača s nositeljem Sinišom Gavranovićem i nositeljem druge liste Smiljanom Dokićem.

Vijećnika Krunu Blažinovića zanimalo je zašto nije uvrštena rasprava o Prostornom planu kako je bilo najavljeno za ovu sjednicu te kada će zaposliti direktor Turističke zajednice grada Dugog Sela. Gradonačelnik Panian navodi da se prijedlog o 11 točaka za ovu sjednicu Vijeća nije prihvatio, među kojima i točka o Prostornom planu, spomen obilježju poginulim braniteljima, te nekoliko točaka o davanju suglasnosti za izgradnju nekoliko višestambenih zgrada. „Po treći puta donijeli smo zaključak o zapošljavanju direktora Turističke zajednice Dugo Selo te predvidjeli sredstva koja će biti u prijedlogu proračuna“, odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnicu Vedranua Dragičević Borovec zanimalo je koliki je trošak izdavanja ispravka u Dugoselskoj kronici na što je urednik Haleuš kazao da se radi o samo jednom listu dodatka, A4 formata, troška gotovo nema. Drugo pitanje vezano je bilo uz razloge zašto se dva i pol mjeseca nije uputio dopis SUVAG-u (od lipnja do rujna o.g.), na što je zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić navela da su kontakti sa SUVAG-om redoviti, no zbog neosiguranja sredstava u rebalansu proračunu projekt se ne može realizirati te da će se nastojati ista sredstva osigurati proračunom za 2020. godinu.

Vijećnik Krešimir Cvijanović pitao je kako utječe višestambena izgradnja na području grada na punjenje proračuna, na što je gradonačelnik istaknuo da se gradi više od 200 stanova, no tek izdavanjem građevinske dozvole Grad može naplaćivati komunalni doprinos. Pročelnik Marijo Vinko nadovezao se da je došlo do vakuma u izdavanju dozvola te je upućena požurnica Županijskom uredu koji je promptno reagirao te se očekuje realizacija dozvola.

Vijećnica Ivana Krišto apelirala je da se rasvjeta na pješačkim prijelazima poboljša zbog bolje sigurnosti pješaka, te je zatražila informacije o početku radova na nogometnom igralištu NK Dugo Selo. Pročelnik Marijo Vinko potvrdio je kako će ŽUC na glavnoj dugoselskoj prometnici prema projektu 8 najugroženijih pješačkih prijelaza pojačati sa rasvjetom i signalizacijom. Radovi na nogometnom igralištu započeli su ovih dana a u početnoj fazi sredstva su osigurana od Državnog ureda za sport u iznosu od 420.000 kuna, dok će se ostala sredstva se osigurati iz drugih izvora te iz proračuna, kazao je pročelnik Dean Dragičević. Vijećnik Ivan Gereci komentirao je nedostatke na novouređenom igralištu ispred POU te ga je zanimalo kada će se oni riješiti, na što je pročelnik Vinko potvrdio da je izvođač već uklonio nedostatke. Vijećnica Renata Jelečki zatražila je odgovor na svoje pitanje od prošle sjednice, a koje nije dobila, a tiče se nalaza revizije u gradskoj tvrtki Dukom plin d.o.o. Zamjenica gradonačelnika Kokot Bambić naglasila je da je nalaz proslijeđen stručnim službama, a one potom dostavile predsjedniku Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća Dugo Selo Budimir nije mogao dalje distribuirati dokumente jer su kategorizirani strogo povjerljivo. Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić smatra da se na ovom primjeru pokazuje problem u komunikaciji, što je rezultiralo napuštanjem sjednice od strane gradonačelnika i dogradonačelnice. Vijećnik Siniša Kljajić zatražio je izvješće s puta izvršne vlasti u Kinu te je apelirao da izgradnja spomenika braniteljima koji se planira u Dugom Selu ne bude iz pijeteta prema žrtvama branitelja, ne bude političko pitanje.

 

1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPGSkip to content