ANKETA GRAĐANA: Jeste li zadovoljni s novom javnom rasvjetom?

Nakon što su na području grada Dugog Sela zamijenjena stara rasvjetna tijela javne rasvjete te instalirana nova LED rasvjeta, upitali smo građane koji su njihovi dojmovi o novoj javnoj rasvjeti…

MARKO MATEŠIĆ – Nova rasvjeta sasvim dobro osvjetljava, iako je i stara bila za mene dobra. No, najviše su me pridobile nove LED lampe – zato što su štedljive i ekonomične, a to je veliki plus. Moram spomenuti kako su se prijašnje lampe u našoj ulici znale paliti i gasiti, žmigale su, no s novom rasvjetom to se više ne dešava.

ŠIME ANDRIJIĆ – Ne sviđa mi se nova rasvjeta. Stara je puno bolja jer je više obasjavala od ove nove. Sada se puno manje vidi na cesti.

IVANKA LAŠTRO – Meni nova rasvjeta puno bolje svijetli od prijašnje i jako sam zadovoljna s vidljivosti po noći.

DUBRAVKA UKRAJINOVIĆ – Ja sam zadovoljna s novom rasvjetom, što primjećujem i u vožnji. Puno je bolje osvijetljeno.

ŽELJKO KUSTURA – Moram primijetiti da nova rasvjeta puno manje osvjetljava. Prijašnja je čak bacala svjetlo na naše dvorište, a sada nova isključivo osvjetljava cestu. Baš velim kako ta nova rasvjeta je raj za lopove.

IVAN MUNIĆ – Nisam iz Dugog Sela, ali to nas uskoro očekuje i u Rugvici. Nova LED rasvjeta je budućnost, i sigurno ima više prednosti nego prijašnja. Podržavam u svakom pogledu.

MARIO MLINAREK – Osvjetljenje nove javne rasvjete je puno bolje i jače, što sam primijetio i kao pješak i vozač. Moja iskustva su da nova LED rasvjeta donosi velike financijske uštede i energetsku učinkovitost, vjerujem da će i u javnoj rasvjeti.

VLADIMIR PULJA – Rasvjeta je bolja, kvalitetnija, bolje raspršenija, ugodnija za oko, a opet jača i puno ekonomičnija.

EDO ČOP – Jako sam zadovoljan s novom javnom rasvjetom i vidim velike, pozitivne, razlike u odnosu na prethodnu. Bolju osvijetljenost i bolju vidljivost.

GROZDANA MATIJAŠ – U ulici kojoj živim, čini mi se, da ima više svjetla. Svjetlo nije baš najprirodnije, žuto, ali je bolja vidljivost. Ne znam kolika je trajnost novih lampi, ali vjerujem da su i u tome puno bolje, odnosno trajnije od prijašnjih.

IVICA VUKOVIĆ – Ušteda novih lampi iznosi 60-7%, no to će biti vidljivo tek u potrošnji. Prijašnje lampe su bile u prosjeku 150 do 250 W, a nove su 30 do 40 W, iznimno po glavnim prometnicama, one su 62 W. Što se tiče sam rasvjete, boja svjetlost je sigurno bolje nego što je bila, to 4000 Kelvina, i to je u principu dnevno svjetlo. Što se tiče jačine svjetlosti, tu je nešto slabija u odnosu na stariju rasvjetu, jer sada je usmjerena isključivo duž prometnice te svijetli tamo gdje treba svijetliti.Skip to content