Atletski klub Martin Dugo Selo – pravcem napretka dalje!

Nakon što je u listopadu protekle godine održana izborna skupština na kojoj je dosadašnji predsjednik Vlado Šindler izabran i za sljedeće četverogodišnje razdoblje, Atletski klub Martin Dugo Selo održao je svoju redovnu godišnju skupštinu. Osim članova, na sjednici je prisustvovao predstavnik Grada Dugog Sela pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak. Kako se moglo čuti iz izvješća o radu za proteklu godinu, koje je prezentirao predsjednik Šindler, Klub je na početku godine brojao 28 članova, da bi 2018. godinu zaključio s ukupno 35 članova/članica, od čega je 31 licencirani natjecatelj, odnosno natjecateljica.

Tijekom godine sudjelovali su na ukupno 55 utrka, od kojih nekoliko humanitarnih, s različitim brojem sudionika te u 23 utrke u okviru klupskih liga (zimska, ljetna i Puho-lov). Klub je sudjelovao na ukupno 15 utrka hrvatske lige/kupa u cestovnom trčanju te je osvojeno je ukupno 11 medalja i to 4 srebrne i 7 brončanih (Ljiljana Cuković Kinder i Tomislav Poljak – svatko po četiri). Sestre Ivana Radošić i Ružica Vidović osvojile su po jednu medalju, dok je Neven Matijaš također osvojio jednu medalju. Šindler ističe da se radi o značajnom povećanju u odnosu na prošlu godinu kada je na 13 utrka osvojeno 6 postolja. Na kraju godine ženska ekipa osvojila je 4. mjesto, te 7 mjesto muška ekipa odnosno ukupno 5. mjesto od 36 klubova. Navedeni rezultat je za 1. mjesto bolji nego prethodne 2017. godine kada su zauzeli 6. mjesto. Najbolje plasirana članica je bila Ružica Vidović zauzevši ukupno 13. mjesto, dok je Ljiljana Cuković Kinder bila odmah iza nje zauzevši 14. mjesto. Od muških članova najbolje plasiran je Tomislav Poljak koji je na kraju zauzeo 12. mjesto, dok je Neven Matijaš 21. od ukupno 376 trkača koji su osvojili bodove. U svojim kategorijama članice su zauzele su dva treća mjesta (Ružica Vidović i Ljiljana Cuković Kinder) dok je Marini Bionda to mjesto zamalo „pobjeglo“ i na kraju je bila 5. Kod muških naši predstavnici zauzeli su 2 druga mjesta u svojim kategorijama (Tomislav Poljak i Neven Matijaš) dok je Kruni Berteku isto kao i Marini Bionda, „postolje“ zamalo pobjeglo te je na kraju bio 4. „ I u ovom razdoblju klub se oslanjao isključivo na vlastite snage odnosno one proizišle iz svog pogona bez „kupovine“ trkača iz drugih sredina. Ostvarenim rezultatom iza nas na tabeli su ostali plasirani klubovi iz daleko većih i bogatijih gradova kao što su npr.  Varaždin, Velika Gorica, Kutina, Osijek… No, analizirajući rezultate dolazimo do zaključka da nam nedostaje članova odnosno natjecatelja u kategorijama ispod 35 godina“, zaključuje Šindler. Tijekom godine članice i članovi kluba su, osim na utrkama u okviru lige/kupa sudjelovali na još 40 utrka na kojima je osvojeno 11 postolja (prošle godine 7 postolja). Članovima kluba – maratoncima – prošle godine pridružili su se Krunoslav Bertek i Ružica Vidović kao prva žena, istrčavši svoje prve maratone. Klub je napravio i iskorak prema drugim atletskim disciplinama – njihovi članovi Ivica Kinder i Krunoslav Bertek sudjelovali su na dva otvorena prvenstva Hrvatske za veterane (XII. dvoransko Rijeka i XXII. na otvorenom Zadar) gdje su osim u trčanju na kratke staze osvajali medalje i u skoku u dalj, troskoku i bacanju kugle, a zajedno s članovima AK Zadar i u štafetnom trčanju.

Protekle godine AK Martin po prvi puta je organizirao humanitarnu utrku u akciji „Patrikov put nade“, a u svrhu prikupljanja financijske pomoći s ciljem omogućavanja rehabilitacije za oboljelog Patrika Vidovića čija je majka aktivna članica našeg kluba. Na ovoj humanitarnoj utrci je u raznim kategorijama sudjelovalo oko 700 trkača, a u akciji je ukupno prikupljeno 205.210,83 kune što je dovoljno za 2 ciklusa rehabilitacije, čime je glavni cilj akcije postignut.

U suradnji sa Savjetom mladih Grada Dugo Selo ponovo je pokrenuta Mala škola trčanja koju je pohađalo 20 polaznika, od kojih je uspješno završilo njih 9. Kako bi se nastavile aktivnosti u organizaciji Male škole trčanja u 2019. godinu, ali kako bi se usavršio stručni rad u klubu u planu je stručno usavršavanje 1 člana za voditelja atletike pri Hrvatskom institutu za kineziologiju. Ove godine, također, planirano je obnavljanje organizacije Martinskog polumaratona, koji će se održati tijekom Dugoselskih jeseni, odnos 3. studenoga 2019. godine, najavljeno je. Unatoč glavnom nedostatku – adekvatne atletske staze (treninzi se organiziraju najmom staze u susjednoj općini Brckovljani), Atletski klub Martin nastavlja sa svim aktivnosti i sudjelovanjem  Ove godine, isto tako, nastavit će se organiziranje interne klupske lige, kao i sudjelovanjem u utrkama hrvatske lige/kupa u cestovnom trčanju. Nastavit će se i s medijskom promidžbom Kluba, kako radi informiranja, tako i zbog animiranja novih članova – putem njihove nove web stranice, Facebook stranice, Radio Martina i Dugoselske kronike, te putem medija na županijskoj razini.

Na sjednici je prihvaćen i pročišćen tekst Statuta Kluba u koji su implementirane promjene adrese sjedišta, usvajanje grba te uvođenje mogućnosti organiziranja telefonske sjednice u slučaju žurnosti. Svima okupljenima se obratio gradski pročelnik Veljko Bertak čestitavši im na dosadašnjim rezultatima uz želje da što skorije svoju trenažu organiziraju u budućem Sportsko rekreacijskom centru Puhovo koji će umjesto 300 metara atletske staze imati primjerenijih 400 metara. Također predložio je jačanje suradnje s lokalnim kineziolozima te da svoju djelatnost prošire i na ostale atletske discipline – bacačke i skakačke, iskazavši uvjerenje kako s privlačenjem novih, i mladih članova, tada neće imati problema.Skip to content