Održana jubilarna 25. edukativna degustacija vina dugoselske Vinogradarsko-vinarske udruge „Terra sancti Martini“ : Protekla vinska godina uspješna i za dugoselske vinare

Iako je za dugoselske vinare nova vinska godina već započela, i to obilježavanjem i tradicionalnim obredom Vincekovog na Martin Bregu, na edukativnoj degustaciji vina održanoj 21. Veljače u Kleti Bunčić, a u organizaciji Vinogradarsko-vinarske udruge „Terra santi Martini“, bilo je riječi o rezultatima prošlogodišnje vinske godine.

Prema sudu enologa Zdenka Ivankovića dipl. ing., stručnjaka po čijem je vodstvom vođena degustacija, radi se o uspješnoj vinskoj godini iz koje je proizašla visoka kvaliteta vina, a među njima i uzoraka prezentiranih na degustaciji. Ukupno je bilo prijavljeno 64 uzoraka od 32 izlagača, najviše dugoselskih vinara, ali i vinara s područja Sesveta, Svetog Ivana Zeline, Brckovljana i drugih krajeva. Među sortama prednjačila je najviše mješavina, graševina, rajnski rizling, zeleni silvanac, itd. Svega dva, tri uzorka bila su niže kvalitete, što je, prema mišljenju predsjednika dugoselske vinarske udruge Borisa Mahača, postignuće dosadašnjih edukativnih degustacija tijekom proteklih 25 godina koliko se organiziraju u Dugom Selu.

„Još 1995. godine prve edukacije vodio je eminentan enolog i stručnjak dr. Gerhard Schubert, a njegov rad nastavio je enolog Zdenko Ivanković. U samom početku naše Izložbe vina, koje proizlaze iz ovih degustacija, rezultirale su do 10 posto zlatnih odličja, a sada, unatrag pet godina taj postotak je 20 posto“, ističe Mahač, dodajući kako naš kraj ima problem što ne postoji velikih proizvođača vina, već se radi o manjim vinarima, kojim mahom proizvode za svoje potrebe. Udruga svojim radom upravo nastoji unaprijediti i razviti vinogradarsku i vinarsku proizvodnju te pružiti stručnu pomoć svojim članovima za što uspješniju proizvodnju i plasman grožđa vina i proizvoda od grožđa i vina, te isto tako promovirati vinsku kulturu i potrošnju vina, navodi Mahač, a to upravo čini organiziranjem degustacija, ocjenjivanja vina te organiziranjem izložbi vina, 25 godina za redom. Ove godine ocjenjivanje je planirano krajem travnja, odnosno početkom svibnja, a očekuje se oko 100-njak uzorka, nakon kojeg će se održati Izložba vina 4. srpnja.

U sklopu edukativnog ocjenjivanja održano je i stručno predavanje za članove o zaštiti vinograda i vinove loze, predstavnika tvrtke Bayer.Skip to content