Bogat program Martinja u Dugom Selu: Mošt postao vino – dobrodošlo mlado vino

Tradicijski obred kojim mošt postaje vino središnji je događaj martinskih dana. Martinski biskupi Želimir Novak i Kristijan Vinojčić , uz potporu dugoselskog gradonačelnika Nenada Panian, obavili su ovaj najvažniji obred. Pomagala im je Dugoselska guska, najavila ih Preporodova limena glazba, a pratili su ih tamburaši, pjevači i plesači KUD-a “Preporod”.

Kušali su pečenu gusku i mlado vino, okrijepili se od važnoga posla. I posjetitelji su kušali vino dugoselskih vinara iz Vinogradarsko vinarske udruge “Terra sancti Martini, uz zakusku. Posebno vino ponuđeno je ženama uz martinske zalogaje, za što su se pobrinuli članovi KUD-a “Preporod” – sekcija veterana. Brojni posjetitelji uživali su u vinu i martinskom zalogaju. Za dobru atmosferu pobrinuli su se grupa “Enigma” i Miroslav Škoro.

A prije tradicionalne ceremonije održana je „20. Smotra narodnog stvaralaštva – međunarodni folklorni festival“. Domaćin smotre bio je KUD Preporod Dugo Selo, a nastupali su: HKUD “Prigorec” iz Markuševca, HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice, ZFA” Dr. Ivana Ivančana, HKUD “Petar Zrinski” iz Vrbovca, HKUD “Klek ” iz Ogulina, i Limena glazba KUD-a Preporod. U bogatom programu uživali su i gosti iz  Francuske iz Kantona Saint Simon, s kojim Dugo Selo veže ugovor o prijateljstvu i suradnji.

Foto album na https://www.facebook.com/dugoselskakronika/Skip to content