Čestitka povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Drage Dugoselke i Dugoselci, hrvatski branitelji
povijesnom odlukom Sabora Republike Hrvatske donesenom prije 26 godina postali smo samostalna i neovisna država.
Dan neovisnosti spomendan je na 8. listopada, dan kada smo počeli ostvarivati naš stoljetni hrvatski san o vlastitoj suverenoj državi. Velika hvala hrvatskim braniteljima koji su obranili neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, s posebnim pijetetom onima koji su dali život za slobodu i samostalnost Domovine. Drage Dugoselke i Dugoselci, čestitamo vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Grad Dugo Selo

 

Dan neovisnosti Republike Hrvatske
Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, spomendan na 8. listopada 1991. godine. Tog je dana, tadašnji Sabor Republike Hrvatske jednoglasno odlučio raskinuti sve državnopravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.
Sabor Republike Hrvatske utvrdio je kako Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
Istodobno je istaknuto kako, temeljem načela uzajamnosti, RH priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.
Odluka je donesena nakon isteka moratorija od Brijunske deklaracije, kojom se na zahtjev Europske zajednice Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti.Skip to content