Dan dobrovoljnih darivatelja krvi 25. listopada: U novom prostoru Crvenog križa Dugo Selo uručena priznanja

Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku. Otada Hrvatski Crveni križ organizira i provodi akcije darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, podsjetila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo Gordana Kocaj prigodom dodjele zahvalnica darivateljima s područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice. Zahvalnice su primili oni koji su darivali krv 5, 10, 20, 25, 30, 40, 50, 75, 100 puta.

Tako je priznanje primio Pavao Turjak za 118 darivanje, ujedno i završno. Sada 70-godišnjak i dalje bi darivao krv, no više ne može iz zdravstvenih razloga. „Divan je osjećaj, kada znaš da si nekome pomogao“, kazao je P. Turjak koji je krv prvi puta dao s 18 godina. Priznanje su primili i supružnici Sabolčec. Anica je krv darivala 75 puta. „Bilo je to 1975. godine, u mjesecu studenom u Vukovaru za spas jedne djevojčice“, prisjetila se Anica dodavši kako jedna doza spašava čak tri života. Njen suprug Ivica dao je krv 100 puta i davat će je dok god bude smio. Prije 40 godina u ovu humanitarnu aktivnost uključio se i Andraš Farago. Njemu je također 100-ti put, darivanje mu puno znači, a osim što pomaže djeluje blagotvorno i na njegovo zdravlje.

Dodjela je održana u novim prostorima CK-a, a njihov Dan dobrovoljnim darivateljima krvi, čestitali su mnogi. Na novi prostor u kojem će biti moguće realizirati mnoge projekte, osvrnuo se predsjednik Crvenog križa Josip Svibovec poručivši darivateljima kako su oni „snaga i vjera da idemo dalje“. Ljudima koji nesebično daju sebe da bi pomogli drugima i tako spasili živote, zahvalili su i čestitke od srca uputili gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian te načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek. Čestitke je uputila i Andrea Silvija Hotujac, ravnateljica DCK Zagrebačke županije. „Vi ste osobe od djela jer dođete i date krv, tu dragocjenu i plemenitu tekućinu“, zahvalila je. Darivatelji s ovog područja pridružit će se onima s visokim brojem davanja s područja cijele Županije 25. listopada na svečanosti obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije gdje će im također biti uručena priznanja.

Kako se još moglo čuti o važnosti darivanja krvi, u većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi. Jedini izvor krvi kao lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Stoga je krv za svaku zemlju neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal. Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo također na svojem području redovno organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb.

 Skip to content