DAN GRADA OBILJEŽEN POLAGANJEM VIJENACA ZA BRANITELJE, SVETOM MISOM I SVEČANOM SJEDNICOM GRADSKOG VIJEĆA

Dan Grada Dugog Sela obilježen je polaganjem vijenaca za branitelje, svetom misom i svečanom sjednicom Gradskog vijeća kojoj su nazočili brojni uzvanici te su dodijeljene nagrade i priznanja najzaslužnijima.

Službeno obilježavanje Dana Grada Dugog Sela započelo je danas polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima kod Hrvatske pošte u Dugom Selu. Izaslanstvo Grada predvodili su gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić i predsjednik Gradskog vijeća Dugog Sela Ivica Klarić. Velić je ovom prigodom zahvalio svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su položili živote za Domovinu Hrvatsku te istaknuo kako upravo ovakvi trenuci nikad ne smiju proteči, a da se ne sjetimo njihove žrtve. Uz izaslanstvo Grada svijeće su zapalili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga djece, roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, Hrvatski vitezovi, HVIDR-a te Udruga Crne mambe, a polaganju su prisustvovali i gradski vijećnici, kao i predstavnici drugih udruga i građani.
Nakon polaganja vijenaca gradski su čelnici sudjelovali na Svetoj misi, koja je služena u Župnoj crkvi Svetog Martina Biskupa u Dugom Selu.

Dugo Selo među vodećim gradovima županije prema gospodarskim pokazateljima

Svečana sjednica Gradskog vijeća Dugog Sela započela je minutom šutnje za ove godine preminulog predsjednika Vijeća Željka Ivaničeka, a brojne goste, među kojima su bili i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, saborski zastupnici Mato Čičak i Dražen Barišić, predstavnici Hrvatskih voda te drugih javnih poduzeća, ustanova i udruga, pozdravio je aktualni predsjednik Gradskog vijeća Ivica Klarić koji se osvrnuo i na rad Vijeća u posljednjih godinu dana. Na brojna događanja u Gradu te brojne investicije u koje je Grad uložio u tom razdoblju, u cilju poboljšanja standarda građana, nazočne je podsjetio prigodni film, a naglasak na najvažnije teme dao je gradonačelnik Stipo Velić. Velić je rekao kako je u cjeloviti sustav odvodnje, koji je rađen zajedno s Rugvicom, uz pomoć Svjetske banke i Hrvatskih voda, do sada uloženo 130 milijuna kuna te podsjetio kako projekt nije gotov jer su izrađeni projekti koji predviđaju ulaganja novih 40 milijuna kuna, čime bi 90% građana Dugog Sela imalo rješeno pitanje odvodnje. Dodao je i kako se odlukom Gradskog vijeća Dukom d.o.o. udružio u županijsku tvrtku ViO koja je u vlasništvu 4 grada i 10 općina ne bi li se moglo konkurirati za sredstva europskih fondova koja će se dalje ulagati u izgradnju i rekonstrukciju vodoopskrbe i odvodnje u ukupnom izosu 750 milijuna kuna, od čega bi u Dugo Selo trebalo uložiti 70 milijuna kuna. Velić je rekao kako je započela realizacija projektka rekonstrukcije željezničke pruge od Križevaca do Dugog Sela i kako će se na području našeg Grada raditi čak pet nadvožnjaka, a upravo Dugo Selo dobiva najveći dio te inveticije jer će se ukupno u našem Gradu uložiti čak 180 milijuna eura. Podsjetio je i da su krenuli projekti energetske obnove zgrada Glazbene škole, Dječjeg vrtića u Lukarišću, zgrade gradske uprave, dok je energetska obnova OŠ Josipa Zorića završena s vrijednošću investicije od preko 2 milijuna kuna. U planu su, dodao je i izgradnja društvenog doma u Maloj Ostrni, kao i obnova stare škole u Velikoj Ostrni, a u tom naselju započela je i rekonstrukcija Omladinske ulice vrijedne preko 2 milijuna kuna. Kako se čulo, Dugo Selo planira uskoro, putem europskih fondova, obnoviti i zgradu starog doma zdravlja koja će, s obzirom da je nedavno postala gradsko vlastništvo, postati Kulturni centar za posjetitelje te izgraditi dom hrvatskih ratnih veterana gdje će biti i spomen soba poginulim braniteljima. Najavio je i pripreme za izgradnju treće osnovne škole u Dugom Selu, dok je u pogledu predškolskog odgoja, a s obzirom na nedavnu realizaciju privatne inicijative otvaranja trećeg privatnog vrtića u Gradu, ocjenio kako trenutačni kapaciteti pokrivaju gotovo sve potrebe. Podsjetio je i da je Grad ove godine izdvojio 200 000 kuna za kupnju školskih udžbenika djeci s manjim imovinskim cenzusom.
Gradonačelnik Velić istaknuo je i kako su gospodarski pokazatelji u Gradu Dugom Selu pozitivni te kako se bilježi rast broja poduzetnika koji su u prošloj godini ostvarili 1,7 milijardi prihoda, što je 20% više nego godinu ranije. Dugo Selo je time svrstano u sam vrh Zagrebačke županije s 429 poduzetnika i 2896 zaposlenih, što je 600 zaposlenika više nego 2010. godine.
U ime gradova i općina nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, s čijim je gradom Dugo Selo nedavno potisalo povelju o prijateljstvu, zatim zamjenik župana Damir Tomljenović, a na koncu i saborski zastupnik Dražen Barišić.
Prigodni kulturno-umjetnički program izveo je Vokalni ansambl Duga.

Dr Cvijanoviću nagrada za životno djelo
Na svečanoj sjednici povodom Dana Grada, tradicionalno su uručena javna priznanja zaslužnima. Nagrada za životno djelo dodijeljena je istaknutom zdravstvenom djelatniku u mirovini Vjekoslavu Cvijanoviću. Godišnje nagrade  dobili su: Predrag Topić iz Gradske knjižnice Dugo Selo za postignuća u području kulture; Branimir Ćaran, predložen od SŠ Dugo Selo, zbog iznimnih uspjeha u svom školovanju (dvostruki dobitnik Oskara znanja, višestruko nagrađivani robotičar – zlato i bronca na svjetskom natjecanju); učenici Glazbene škole Luka Ivezić i Jan Orešić za odlične rezultate na glazbenim natjecanjima; obrtnik Ivan Štivičić za uspješne poslovne rezultate te tvrtka Peranović d.o.o. zbog uspješnog poslovanja i doprinosa razvoju gospodarstva.
Zahvalnice su uručene Kinološkom društvu Dugo Selo koje obilježava 40 godina rada; Dječjem vrtiću Dugo Selo koji također obilježava 40 godina; Društvu Naša djeca koje sljedeće godine obilježava 60 godinu ljetovanja u odmaralištu u Velom Lošinju; ŠRD-u Dugo Selo koji je obilježio 60-tu godišnjicu postojanja; Zajednici športskih udruga Grada za 25-tu godišnjicu rada; DVD Andrilovec za kontinuirani uspješan rad i nedavno osvojeno drugo mjesto na državnom vatrogasnom natjecanju; Sonji Grgac i Zlatku Znamenačeku, odnedavno umirovljenim učiteljima OŠ „Josipa Zorića“; Davoru Oreškoviću za doprinose u području sporta. Zahvalnice su dobile i tri braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata – Udruga Hrvatski vitezovi – ratni veterani 91, HVIDRA Dugo Selo te  Udruga udovica i roditelja poginulih branitelja.
Turistička zajednica Grada Dugog Sela dodijelila je priznanje za najljepše uređenu okućnicu supružnicima Ivki i Marku Vrdoljaku.
Nagrade i priznanja uručili su predsjednik Gradskog vijeća Ivica Klarić i gradonačelnik Stipo Velić, a u ime nagrađenih zahvalio se dr Vjekoslav Cvijanović.Skip to content