DAN NARCISA“ u Dugom Selu

Kao i svake godine na početku proljeća tradicionalno se održava „Dan narcisa”. To je humanitarna akcija tijekom koje se prodaju poklonjene narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.  Dan narcisa obilježava se uvijek u mjesecu ožujku, a ove će godine to biti 25. ožujka u svim gradovima naše županije.

Lokacije na kojima ćete moći kupiti cvjetove narcisa i time pomoći projekte edukacije o raku dojke, te snimanja mobilnim mamografom, su:

–         Kolodvorska ulica (kod sata),

–         Lukarišće – „Klarić promet“

Akcija će se provesti u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, a provode je članovi Kluba mladih Crvenog križa Dugo Selo i Kluba žena pri Gradskoj udruzi umirovljenika Dugo Selo, kao i žene okupljene oko Magdalene Klarić u Lukarišću.

Prema podacima Registra za rak (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), rak dojke je najčešće sijelo raka u žena u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su 2014. godine zabilježene 2644 nove bolesnice (stopa 119,2/100.000). Rak dojke je i vodeći uzrok smrti zbog raka kod žena, od kojeg su 2014. godine umrle 1071 žene (stopa 44.8/100.000). Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a sljedećih se godina može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih. Broj žena oboljelih i umrlih od raka dojke raste s dobi, osobito iznad 45. godine života. Spriječiti rak dojke nažalost nije moguće pa ga je stoga vrlo važno otkriti što ranije. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i bolest ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 posto. Prepoznavši javnozdravstvenu veličinu tog problema, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine donijela Zaključak o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Program je namijenjen svim ženama u dobi 50-69 godina koje u okviru programa mogu obaviti mamografski pregled svake dvije godine. Do sada su završena četiri ciklusa programa, a peti je u tijeku. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

Crveni križ Dugo Selo Vas poziva da kupnjom cvjetova narcisa pomognete ovu humanitarnu akciju i borbu protiv raka dojke.

G.K.Skip to content