Dan otvorenih vrata Srednje škole Dugo Selo: Zanimljive radionice privukle buduće učenike

Kako je to biti srednjoškolac iskusili su osmaši iz osnovnih škola „Josipa Zorića“, „Ivan Benković“, „Rugvica“ i „Stjepan Radić“ iz Božjakovine na današnjem Danu otvorenih vrata Srednje škole Dugo Selo. Za potencijalne učenike, njih 400, pripremljen je raznovrstan program kojim je škola predstavila svoje obrazovne programe i način rada.

Led je probijen igrokazom „Hudi beteg“ Dramske skupine škole. Duhovita predstava izmamila je glasan smijeh, a napomenuto je kako je na ovogodišnjem županijskom Lidranu predložena za državno natjecanje. Uslijedila je prezentacija projekta Scaling up inclusion: Robotics. Radi se o međunarodnom projektu strateškog partnerstva na temu robotike i promocije STEM područja. SŠ Dugo Selo je, uz škole iz Portugala, Italije i Turske, partner na projektu dok je koordinator iz Španjolske. Nakon toga, gosti su krenuli u obilazak škole te na brojne, zanimljive radionice. Bilo ih je 16, u učionicama su ih dočekivali profesori i učenici s prezentacijama obrazovnih programa, zabavnim igrama i izvannastavnim aktivnostima i projektima škole. Priređena je i izložba „Upoznaj zemlju, zaviri u mikroskop“, projekt PMF-a u suradnji s Geološkim institutom iz Zagreba. Dan ranije izložbu su razgledali srednjoškolci i oduševili se. Za svaki Dan otvorenih vrata pokušava se organizirati nešto novo, istakla je ravnateljica škole Darinka Svetec.

 

Novi četverogodišnji smjer u sljedećoj školskoj godini: Atraktivno zanimanje računalni tehničar za strojarstvo

Škola svoj Dan otvorenih vrata za potencijalne učenike s ovog područja održava od 2007. godine. Osim ovdašnje, upisuju je i djeca iz okolnih gradova poput Vrbovca, Ivanić Grada, istočnog dijela Zagreba… „Sada ima 729 učenika i 10 nastavnih programa. Od sljedeće nastavne godine uvodi se novi četverogodišnji strukovni program računalni tehničar za strojarstvo, prezentacije o ovom atraktivnom zanimanju provest će se još naknadno po školama. Vezano je za STEM područje i CNC programiranje“, pojasnila je Svetec. No, neće biti povećanja upisne kvote u šk.godini 2017./18., planira se upisati oko 220 učenika u 9 razrednih odjela. Od četverogodišnjih programa po dva za opću gimnaziju i tehničara za računalstvo te jedan za ekonomiste i računalnog tehničara za strojarstvo. Kod trogodišnjih smjerova bit će tri odjeljenja i to frizeri, u kombiniranom razredu instalateri grijanja i klimatizacije, plinoinstalateri i automehaničari te također u kombiniranom razredu elektroinstalateri i elektromehaničari. Škola se trudi ići u korak s vremenom, dobro obrazovanje pruža kvalitetan profesorski kadar. Ima ih 60, surađuje se s inozemnim školama. Osim spomenutog projekta iz STEM područja, za još nekoliko se očekuju rezultati. Do sada su imali i dvije mobilnosti nastavnika u Španjolsku i Italiju, a krajem svibnja na edukaciju o robotici u Italiju će otići šest učenika i dva nastavnika. Škola je poznata po dobrim rezultatima na natjecanjima, među najboljim su u matematici, hrvatskom jeziku, strukovnim predmetima…

 

Na prošlogodišnjoj državnoj maturi učenici postigli iznadprosječan rezultat iz matematike

Nedavno je učenica škole Patricija Mihaljević postala državna prvakinja u frizerstvu, stolnotenisači su bili treći na razini države. Učenike se potiče da se bave inovacijama i na INOVI redovito osvajaju visoka mjesta. Puno je uspješnih učenika, jedan od njih je maturant Marko Miroslav Bača čija inovacija sustav za kontrolu putnika u prijevozu čeka realizaciju, prije njega bio je zlatni robotičar i dobitnik Oskara znanja Robert Ćaran. Lako upisuju fakultete, mnogo ih je upisalo FER, arhitekturu, strojarstvo što je dobro jer im tehnički fakulteti omogućavaju i bolje zapošljavanje. Maturante uskoro čeka državna matura, škola se i tu ima čime pohvaliti – prošle su godine iz matematike A razina postigli ocjenu 4,24 što je rezultat iznad državnog prosjeka. „Ova škola pruža mogućnosti da se bude uspješan. Trudimo se biti što inovativniji, da se približimo učenicima kako bi stekli sve što im je potrebno za život“, rekla je na kraju ravnateljica Svetec.

Dan otvorenih vrata bio je idealna prilika da budući učenici upoznaju prostor, rad i aktivnosti. Zadovoljstvo viđenim izrazili su i sami osmaši. „Bilo mi je super, dosta korisno. Mislim da su na dobar način prikazali svaki smjer koji ova škola ima, svatko je našao nešto za sebe. Upisala bih neki medicinski smjer pa je moja opcija Zagreb. Ali ako ne to, vidjet ćemo, možda dođem i ovdje“, rekla nam je Klara Vlašić iz OŠ „Stjepan Radić“. Da razmišlja o dugoselskoj školi kao prvom izboru otkrila je njena školska kolegica Anita Bastalec. „Htjela bih upisati frizersku školu. Bila sam na radionici „Salon ljepote“ i oduševljena sam, bilo je jako zanimljivo te mi je želja upisati ovu školu“, izjavila je Anita o svom daljnjem školovanju.Skip to content