Dani kolektivne sadnje drveća u Dugom Selu: Odabrane lokacije, datumi sadnje 25. i 26.listopada

U dugoselskoj Maloj vijećnici održan je jučer drugi sastanak vezan za akciju Dani kolektivne sadnje u Hrvatskoj, a koju je podržao i Grad na inicijativu dugoselske koordinatorice akcije Arielle Melić.

Sastanku su nazočili gradonačelnik Nenad Panian, stručna suradnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Jadranka Robić, predstavnici škola, vrtića, udruga – OŠ Josipa Zorića, Ivan Benković, DV Dugo Selo, Pčelarske udruge Maslačak, Hrvatski vitezovi, KUD Preporod, DVD Dugo Selo, CK Dugo Selo, Građanske inicijative Drugo Selo. Ocijenivši ovu akciju izuzetnim doprinosom za uređenje Dugog Sela, njegovo uljepšavanje i ozelenjivanje, gradonačelnik je ponovio kako će grad sudjelovati i pružiti pomoć.

Na današnjem sastanku sudionici dugoselske akcije odabrali su lokacije javnih površina za sadnju. To su Perivoj grofa Draškovića, Osječka ulica, dječje igralište iza Plodina, u Starčevićevoj, Puhovo i RC Kozinščak (boćalište). Odabrani su i datumi kolektivne sadnje – 25. i 26. listopada, s time da prvog dana sade djeca iz škola i vrtića. Poslan je upit vrtnim centrima za cijenu sadnica i eventualne donacije istih, a odgovor se čeka.

S obzirom na pravila sadnje drveća na javnim površinama, tako će se birati i prihvatljive vrste. Tako je, primjerice, medonosne vrste i/ili voćke moguće posaditi u Osječkoj gdje se već krenulo sa sadnjom sličnog dok će se za Perivoj i igrališta odnosno prostore gdje ponajviše borave djeca birati ukrasne i nealergene dendrološke vrste. S obzirom da inicijativa ne prima financijske donacije, već isključivo donacije sadnog materijala, osigurati će se dio sadnica drveća.

Kako bi se što više građana uključilo u ovu hvalevrijednu akciju, Melić je pozvala sve koji imaju višak sadnica u svojim vrtovima i voćnjacima da ih doniraju i na taj se način priključe. „To mogu biti mlade voćke, grmovi sve što im je višak na njihovim parcelama. Zamisao je da se one dijele na štandu u centru grada, pod vurom“, pozvala je dodavši kako će se tijekom Dana kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj moći saditi privatno te na javnim površinama u dogovoru s gradskim resornim odjelom Ukoliko se radi o stambenim zgradama čiji se stanari također žele uključiti i na taj način uljepšati okoliš i osigurati hlad u vrućim ljetnim mjesecima, potrebno je prvo vidjeti radi li se o javnoj površini kako bi se mogla dobiti dozvola za sadnju na određenoj lokaciji. Stoga su i oni pozvani na sljedeći sastanak zakazan za 10. listopada u 19 sati u Maloj vijećnici.Skip to content