Search
Close this search box.

GRADONAČELNIK NENAD PANIAN – „KRIV SAM – POŠTUJEM ZAKONE REPUBLIKE HRVATSKE“

Temeljem odluke ministra zaštite okoliša i energetike od 21. prosinca 2018. godine, a sve sukladno Dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH koja je sastavni dio odluke od kraja 2018. potrebno je zatvoriti 26 odlagališta u Hrvatskoj.

U Dinamici zatvaranja navedeno je gdje bi se komunalni otpad trebao odlagati nakon njihovog zatvaranja. Tijekom studenog 2018. godine provedeno je e-savjetovanje u postupku izrade navedene Dinamike zatvaranja. Dugoselsko odlagalište komunalnog otpada s obzirom da ispunjava zakonske uvjete može raditi i dalje, no do ispunjenja trenutno otvorenih kapaciteta, što bi prema procjeni bilo do kraja sljedeće godine. Istom Dinamikom utvrđeno je da se zelinsko odlagalište mora zatvoriti te da otpad s njihovog područja treba prevoziti i odlagati u dugoselsko odlagalište u Andrilovcu. Na iste odredbe odluke i Dinamike zatvaranja odlagališta u postupku e-savjetovanja Grad Dugo Selo uložio je prigovor još u studenom 2018. godine dajući prijedlog da se zbog osnovnih načela zaštite okoliša, a to su načelo ekonomičnosti i načelo blizine, zelinski otpad, nakon što se njihovo odlagalište zatvori, predaje na odlagalište „Beljavine – Vrbovec“, te da se kasnije kada se naše odlagalište popuni i naš otpad predaje na vrbovečko odlagalište. Na primjedbe i prijedloge Grada Dugog Sela Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije se dosada očitovalo. O cijeloj ovoj tematici i problematici raspravljalo se i na Gradskome vijeću Grada Dugog Sela na sjednicama u veljači te u svibnju ove godine.

No, nedavnim inspekcijskim nadzorom u Dugoselskom komunalnom poduzetničkom centru naloženo je izvršenje preuzimanja zelinskog komunalnog otpada u najkraćem mogućem roku –tri dana, i to pod prijetnjom drakonskih novčanih kazni isključivo prema gradonačelniku Dugog Sela, direktoru DKPC-a, ko i samom poduzeću DKPC. O istom inspekcijskom nadzoru bilo je upoznato i Gradsko vijeće Grada Dugog Sela na posljednjoj sjednici proteklog četvrtka, 19. rujna.

Nijedno hrvatsko odlagalište nije izuzeto od odluke ministra i spomenute Dinamike zatvaranja odlagališta. Dopremanjem zelinskog otpada u Dugo Selo samo će se ubrzati taj proces i tako potrebnog zatvaranja odlagališta u Andrilovcu, a pritom u gradski proračun Dugog Sela, odnosno u blagajnu DKPC-a uplaćivat će se naknada za dovoz otpada, koja će po procjeni direktora DKPC-a Tadije Penića iznositi oko 560.000 kuna za godinu dana.

Direktor Penić također dodaje kako je naše odlagalište „pri izdisaju“. „Procjena popunjenja deponija u Andrilovcu bila je do kraja sljedeće godine, dok će dovozom zelinskog otpada biti popunjeno do ljeta, odnosno šest mjeseci ranije. Zelina ima dvostruko manje miješanog komunalnog otpada nego mi, oko 2.000 tona godišnje. Oni će tijekom slijedećih 9 mjeseci, odnosno do popunjenja našeg odlagališta odložiti oko 1.500 do 1.600 tona“, procjena je Penića. Potrebno je istaknuti da će sam dovoz zelinskog otpada do Andrilovca biti od strane ekipa zelinskog komunalnog poduzeća – Zelinske komunalije d.o.o., a u ugovoru koji sklapamo sa zelinskim komunalnim poduzećem dugoselsko odlagalište preuzimat će isključivo miješani komunalni otpad, ne i opasan, glomazni ili bilo koji drugi otpad, naglasio je Penić. Dodaje također, nakon popunjena odlagališta u Andrilovcu Grad mora izraditi projekt zatvaranja odlagališta za koji je potrebno izdvojiti milijun eura, a koji će se moći u iznosu od 85% financirati sredstvima iz europskih fondova.

Ovim putem gradonačelnik Dugog Sela Nenad želio je istaknuti sljedeće:

„Nejasno je u svemu tome da ovaj grad kao jedna perspektivna zajednica ima kamen oko vrata nerazumijevanja pojedinaca koji odlučuju o bitnim pitanjima za grad. Ono što se događa u kuloarima, mučenje građana ovog grada, investitora, djelatnika Grada, djelatnika poduzeća u gradskom vlasništvu ili suvlasništvu, najprimitivniji je način političkog pritiska ikada zabilježenog na ovim prostorima. Radi se o političkom kokošarenju o kojem govori i sam ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić, a koje se upravo događa i kod nas od strane određenih ljudi.“

Zamjenica gradonačelnika Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić također je dodala kako „nismo htjeli zatajiti informaciju, Gradsko vijeće je od ranije nekoliko puta informirano te stoga zaključak Gradskog vijeća nije bio potreban jer pravno gledano Gradsko vijeće nema ingerencije“.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content