Donijeta odluka o izvođaču radova: Hrvatskom konzorciju radovi na pruzi Dugo Selo-Križevci

HŽ Infrastruktura izvijestila je 21.listopada da je donijela odluku o odabiru izvođača radova na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo-Križevci, a kako javlja HINA Dalekovod je putem burze objavio da je za taj posao odabrana ponuda Hrvatskog konzorcija DIV-a, Dalekovoda i Zagreb-montaže. Poziv za nadmetanje HŽ Infrastruktura je objavila 3. srpnja ove godine. Interes za nadmetanje je bio velik, proces je proveden transparentno, a otvaranje pristiglih ponuda je bilo javno i uz prisustvo javnog bilježnika. Na natječaj je pristiglo šest ponuda, a čak 50 posto ponuda kretalo se u okvirima procijenjene vrijednosti projekta. Opsežan posao evaluacije ponuda proveden je u rekordnom roku. Temeljem sveobuhvatne analize i uz primjenu svih kriterija postupka javne nabave izabrana je cjenovno najprihvatljivija ponuda. Potpisivanje ugovora za radove uslijediti će nakon što, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, odluka o odabiru postane izvršna, priopćavaju iz HŽ Infrastrukture. Radovi bi trebali krenuti početkom 2016.godine, a završetak je planiran u rujnu 2019. godine. Ovaj strateški projekt od javnog značaja za RH do sada je i najveći infrastrukturni željeznički projekt koji sufinancira EU i najveći projekt EU fondova u Hrvatskoj.

Projekt je i od izuzetne važnosti za sam Grad Dugo Selo i njegov još bolji geostrateški položaj. Osim što će se njime znatno skratiti vrijeme putovanja od Dugog Sela do Križevaca, i to s 30 na 18 minuta, gradnja dugoočekivanih nadvožnjaka i ukidanje cestovno-željezničkih prijelaza omogućit će bržu cestovnu povezanost prvenstveno sa Zagrebom kamo najviše poslom gravitiraju stanovnici grada i okolice. Po nekim izračunima, sada se na prijelazima čeka i do 16 sati dnevno. Zadovoljstvo odabirom izvođača radova izrazio je i gradonačelnik Stipo Velić. „Krenut će I.faza radova koja uključuje izgradnju kolosijeka, rekonstrukciju dugoselskog kolodvora te gradnju dva nadvožnjaka, a trebala bi biti gotova do kraja 2018. godine“, kazao je gradonačelnik Velić.

Procijenjena vrijednost radova na dionici Dugo Selo-Kiževci iznosila je 1,278 milijardi kuna, dok je procjena ukupne vrijednosti projekta koji osim radova obuhvaća i troškove nadzora nad izvođenjem radova, troškove rješavanja imovinsko-pravnih poslova te troškove nepredviđenih radova iznosila 1,517 milijardi kuna (198 milijuna eura). Planirane aktivnosti u sklopu projekta uključuju, pored obnove postojećeg  i izgradnje drugog kolosijeka na cijeloj pružnoj dionici dužine 38,2 km, izgradnji 6 mostova od kojih dva cestovna i rekonstrukciju postojećih sedam mostova, ukidanje 17 željezničko-cestovnih prijelaza i dvaju pješačkih prijelaza te gradnju 11 novih nadvožnjaka, jednog podvožnjaka i šest pothodnika, nadogradnju stabilnih postrojenja električne vuče, modernizaciju signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te izgradnju 25 kilometara servisnih cesta.Skip to content