Društvo invalida Dugo Selo obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni Dan osoba s invaliditetom 3. prosinca, Društvo invalida Dugo Selo obilježilo je prigodnim okupljanjem i godišnjom skupštinom dan kasnije u konobi Romantika. Okupljene je uvodno pozdravio predsjednik Društva Stjepan Jambrečec. Skupštini su nazočili brojni članovi i gosti: zamjenica gradonačelnika Dugog Sela N.Paniana Jasminka Kokot Bambić, predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Vrbovec predvođeni predsjednikom Stjepanom Pisačićem, ravnateljica dugoselskog Crvenog križa Gordana Kocaj, vlasnica prostora sjedišta Udruge Vesna Novak dok je pozdrave pismenim putem uputio načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek. Društvo djeluje već 32 godine, prva predsjednica i inicijatorica osnivanja bila je pok.Marica Barilić, podsjetio je u izvješću o radu u protekloj godini tajnik Ivica Grgošić.
„Članova je 619 s područja grada i dviju općina – Brckovljani i Rugvica, s tendencijom rasta. Nisu sve osobe s invaliditetom uključene, po nekim podacima ima ih oko 2000 s područja Grada, a ako se računaju sve tri jedinice preko 3000“, naveo je Grgošić. Povećava se broj članova oboljelih od multiple skleroze, za koje su u prostoru Udruge organizirali terapije po Selceru tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci, te seminar u suradnji s Udrugom Multiplex iz Zagrebačke županije. Provodi se program zaštite i rehabilitacije zdravlja, redovito se organizira rehabilitacija u toplicama uz stručnu pomoć fizijatra, volontera. Organizirane su akcije „Humanost za humano“ za pomoć školovanju i liječenju mladih članova, navedene su neke od aktivnosti. Jedan od gorućih problema i dalje su barijere, rubnjaci na nogostupima i pješačkim prijelazima kao što je slučaj kod Športskog gdje je pomaknuta zebra, a barijera je ostala. Unazad zadnje dvije godine više su puta pisali Gradu za rješavanje pristupa ustanovama i institucijama. Grgošić smatra kako su te nedostatke trebali uočiti komunalni redari. Smatra i da nije ozbiljno razmatran zahtjev o zapošljavanju jedne osobe koju su imali do 2010. godine, neophodnoj za svakodnevni rad u ostvarivanju njihovih prava pa i za pisanje projekata prema EU fondovima i drugim čimbenicima. Mišljenja je kako njihovi projekti nisu realno vrednovani, a realno ih obrazlažu. U udruzi sve rade na volonterskoj bazi, rad je prerastao potrebe članstva. Podsjetio je kako će neredoviti platiše biti brisani iz evidencije članstva ako dvije godine kasne s uplatom članarine čime gube povlastice. U zadnjih godinu dana omogućen je pristup Gradskoj knjižnici dizalom, samo je prije potrebno najaviti se knjižničaru kako bi otključao vrata dizala, informirao je član Ivo Bukovac. Vezano za skoru rekonstrukciju kolodvora, HŽ-u je pisano u nekoliko navrata, nadaju se kako su predvidjeli niskopodne perone kao i sve ostale zahtjeve o pristupačnosti.
Zamjenica gradonačelnika J.Kokot Bambić, osvrćući se na Grgošićeve kritike, kazala je kako su „sredstva ograničena, želimo povećati standard, okrenuli smo se prema EU fondovma, do sada smo mogli aplicirati na osnovu naslijeđenih projekata“. Stoga u 2018. godini Grad planira više projekata. Jedan od njih je upravo pristup dizalom u zgradi Gradske uprave, sredstva će se pokušati osigurati preko Fonda za energetsku učinkovitost. Od ostalih projekata usmjerenih prema EU fondovima izdvojila je 54+ u kojem je čak pet mjesta namijenjeno osobama s invaliditetom, ovdje je predviđeno i uklanjanje barijera kod dvorane „Preporod“ i POU-a Dugo Selo koji također sudjeluju u projektu; asistenata u nastavi su dobili koliko su tražili; isto će biti i u gradskom vrtiću; Grad se, kao nositelj, uključuje u projekt cjeloživotnog učenja u sklopu kojeg su besplatne edukacije za teško zapošljive osobe; preko projekta moguće je i zapošljavanje jedne osobe. Također, u TKD Dugo Selo, krenuo je program za paraolimpijce što ovaj klub čini prvim klubom s takvim programom na ovom području, istakla je Kokot Bambić. Dodala je i kako su vrata Ureda gradonačelnika otvorena od 7 i 30 do 15 i 30 sati za sve, problem kod GUU će se riješiti. Predsjednik vrbovečke Udruge osoba s invaliditetom S. Pisačić zahvalio se domaćinima na dosadašnjoj suradnji kao i ravnateljica CK-a Gordana Kocaj. Na kraju je istaknuto kako osobama s invaliditetom treba pomoć svih 12 mjeseci te su upućene čestitke povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.Skip to content