DUGO SELO – HRVATSKI GRAD S NAJVIŠIM VITALNIM INDEKSOM – 120!

Dugo Selo je jedan od četiri hrvatskih grada, od ukupno 127, koji je prošle godine imao veći broj rođene djece od preminulih, navodi se u današnjem Jutarnjem listu. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku u Dugom Selu je broj rođenih 20 posto veći od broja umrlih te vitalni indeks iznosi 120, što je najviši u Hrvatskoj. Iza njega slijedi Solin s 15 posto većim brojem rođenih.

Državni zavod za statistiku i službeno je potvrdio da se lani rodilo najmanje djece u zadnjih 100 godina. Lani se rodilo 33.883 djece, gotovo 3000 manje nego 2021. godine, dok je istovremeno umrlo 56.979 osoba. Prirodnim putem lani se, dakle, stanovništvo Hrvatske smanjilo za grad veličine Vukovara. Niti jedna županija nije imala veći broj rođenih nego preminulih, a u čak sedam županija broj umrlih bio je najmanje dvostruko veći od broja rođenih, prenosimo iz Jutarnjeg lista.

Dugo Selo održava višegodišnji kontinuitet u pozitivnom prirodnom prirastu te visoki vitlani indeks čime se svrstava u rijetke, ako ne i jedini grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovim podacima.

Najnovije podatke DZS-a komentirao je i gradonačelnik Nenad Panian: “Kao gradonačelnik mogu biti ponosan i izuzetno zadovoljan ovim vijestima. To pak zahtijeva dodatni angažman u osiguravanju uvjeta za sve one koji doprinose ovakvim rezultatima. Baš danas sam dobio veselu vijest da kreće izgradnja novog vrtića u Ostrni, i projekt još jednog vrtića u Ulici Klanjec. Uz potpore mladim obiteljima u najmu stanova, i sve ono što građani ovoga grada kroz proračun doprinose razvoju grada lako je objasniti ove podatke. Ulaganje u komunalnu i prometnu infrastrukturu, nove sportske i rekreacijske sadržaje, potpore izvrsnosti đaka i studenata i novi urbanistički plan koji se koncentrira na centar, sve to je mladim obiteljima koji se doseljavaju u Dugo Selo, onima koji se vraćaju, i domicilnom stanovništu daje krajnji rezultat indeksa 120”, poručio je Panian.Skip to content