Dugoselski gradonačelnik Stipo Velić među najštedljivijim gradonačelnicima

velićPrema istraživanju portala gradonacelnik.hr, dugoselski gradonačelnik Stipo Velić u vrhu je najštedljivijih gradonačelnika malih i srednjih gradova po pitanju službenih putovanja. Nalazi se na petom mjestu s troškom od 0,721 kuna po glavi stanovnika, odnosno 0,031 posto proračuna. Kako navodi portal, ovu stavku istražili su analizirajući podatke Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna za 2014. godinu (podaci za prošlu godinu još nisu kompletirani), po kriteriju potrošnje po glavi stanovnika, ali i u odnosu na ukupni proračun.

Prvi na listi najštedljivijih je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, koji je na stavku „službena putovanja“ potrošio 323 kune, što je 0,001 gradskog proračuna Đurđevca ili pak 0,039 kuna po glavi stanovnika. Drugi, iza Lackovića, najštedljiviji gradonačelnik u 2014. bio je tadašnji prvi čovjek Novog Marofa Darko Hrenić, koji je na putovanja potrošio 2.905 kuna, što je 0,219 kuna po glavi stanovnika ili pak 0,018 posto gradskog proračuna, čime je zauzeo treće mjesto i na top deset listi po kriteriju udjela u proračunu. Tu je i prvi čovjek Popovače, Josip Mišković, čija putovanja su građane koštala tek 0,487 kuna per capita, dok je, kada je udio u proračunu u pitanju, on na drugom mjestu, ispred Darka Hrenića, sa 0,016 posto proračuna potrošenog na putovanja. Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić na svoja je službena putovanja potrošila 0,499 kuna, po glavi stanovnika, odnosno 0,028 posto ukupnog gradskog proračuna. Iza gradonačelnika Dugog Sela Velića, na šestom mjestu je prvi čovjek Kutjeva, ujedno i najmlađi hrvatski gradonačelnik Josip Budimir s potrošenih 0,859 kuna po glavi stanovnika. S tim da treba uzeti u obzir da je Budimir preuzeo ključeve grada i njegovog proračuna na izvanrednim izborima u travnju 2014. godine, javlja portal gradonacelnik.hr

Na sedmom mjestu je Hrvoje Košćec, prvi čovjek Sveti Ivan Zeline, čija putovanja su građane koštala 0,915 kuna po glavi stanovnika, osmi je Drago Prahin iz Svete Nedelje s troškovima putovanja od 0.981 kuna po stanovniku. Listu top deset najštedljivijih zaključuju gradonačelnici Duge Rese Ivan Baršić (1,006 kuna po stanovniku) i Ivanca Milorad Batinić (1,135 kuna per capita).

Kad gledamo po kriteriju udjela troškova za službena putovanja u čitavom proračunu, Sveta Nedelja i Drago Prahin su na visokom četvrtom mjestu (0,026 posto proračuna), na petom je Goranka Štefanić, Varaždinske Toplice (0.028 posto proračuna), šesti je Stipo Velić, Dugo Selo (0,031 posto proračuna), na sedmom mjestu je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek (0,033 posto proračuna). Osmo mjesto najštedljivijih po ovoj top listi, s potrošenih 0,038 posto proračuna na putovanja, dijele gradonačelnici Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i Čabra Kristijan Rajšel. Deveti je prvi čovjek Sveti Ivan Zeline Hrvoje Košćec koji je za putovanja potrošio 0,045 posto gradskog proračuna, a na desetom mjestu je prvi čovjek Duge Rese Ivan Baršić (0,046 posto proračuna).

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković rupu od pet milijuna kuna u proračunu u dvije godine je sanirao a proračun prebacio u suficit odlučnim mjerama štednje pa ne čudi što je na službena putovanja potrošio svega 323 kune. U vrhu najštedljivijih kada su putovanja u pitanju nalaze se i gradonačelnici Novog Marofa, Popovače, Varaždinskih Toplica i Dugog Sela, redom malih i srednjih gradova

Iako cifra od 323 kune potrošene na službena putovanja djeluje ekstremno te navodi na pitanje koji je ‘modus operandi’ đurđevačkog gradonačelnika i zbog čega nije sklon službenim putovanjima, situacija koju je zatekao u gradskoj blagajni nakon što je kao nezavisni kandidat 2013. osvojio vlast, prilično objašnjava ovakvu politiku. Željko Lacković i njegov tim dočekala je rupa od pet milijuna kuna koje je trebalo podmiriti kako bi grad mogao normalno funkcionirati. Jedan od prvih poteza stoga je bilo smanjenje plaća zaposlenima u gradskoj upravi i poduzećima, te promjena u postupku javne nabave kojima je u roku dvije godine proračun uspio prebaciti u stanje suficita. Na plaćama zaposlenih u gradskoj upravi i naknadama vijećnicima uštedio je oko tri milijuna kuna, dok je objedinjenjem javne  nabave za ustanove i poduzeća uštedio još 1,6 milijun kuna. ‘Tajna štednje leži u malim računima, u njima se krije pravo bogatstvo’, poručuje Lacković kojega su mediji već proglasili jednim od najštedljivijih hrvatskih gradonačelnika. Grad vodi volonterski, a prihode ostvaruje u svom odvjetničkom uredu. Nikada, kaže, nije koristio službeni automobil ni mobitel, niti je uzeo gradsku dnevnicu. Ne treba onda čuditi što je na stavku ‘službena putovanja’ potrošio tek spomenutih 323 kune, što je 0,001 gradskog proračuna Đurđevca ili pak 0,039 kuna po glavi stanovnika.

Koliko su putovali ostali hrvatski gradonačelnici i koji su bili najštedljiviji kad je ova stavka u pitanju istražili smo analizirajući podatke Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna za 2014. godinu (podaci za prošlu godinu još nisu kompletirani), po kriteriju potrošnje po glavi stanovnika, ali i u odnosu na ukupni proračun.

Drugi, iza Lackovića, najštedljiviji gradonačelnik u 2014. bio je tadašnji prvi čovjek Novog Marofa Darko Hrenić, koji je na putovanja potrošio 2.905 kuna, što je 0,219 kuna po glavi stanovnika ili pak 0,018 posto gradskog proračuna, čime je zauzeo treće mjesto i na top deset listi po kriteriju udjela u proračunu.

Tu je i prvi čovjek Popovače, Josip Mišković, čija putovanja su građane koštala tek 0,487 kuna per capita, dok je, kada je udio u proračunu u pitanju, on na drugom mjestu, ispred Darka Hrenića, sa 0,016 posto proračuna potrošenog na putovanja.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić na svoja je službena putovanja potrošila 0,499 kuna, po glavi stanovnika, odnosno 0,028 posto ukupnog gradskog proračuna. Na petom je mjestu gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić sa troškom od 0,721 kuna po glavi stanovnika, odnosno 0,031 posto proračuna. Šesti najskromniji hrvatski gradonačelnik, kada su troškovi putovanja u pitanju, je prvi čovjek Kutjeva, ujedno i najmlađi hrvatski gradonačelnik Josip Budimir, s potrošenih 0,859 kuna per capita. S tim da treba uzeti u obzir da je Budimir preuzeo ključeve grada i njegovog proračuna na izvanrednim izborima u travnju 2014. godine.

Na sedmom mjestu je Hrvoje Košćec, prvi čovjek Sveti Ivan Zeline, čija putovanja su građane koštala 0,915 kuna po glavi stanovnika, dok je osmi Drago Prahin iz Svete Nedelje sa troškovima putovanja od 0.981 kuna po stanovniku. Listu top deset najštedljivijih zaključuju gradonačelnici Duge Rese Ivan Baršić (1,006 kuna po stanovniku) i Ivaneca Milorad Batinić (1,135 kuna per capita).

Kad gledamo po kriteriju udjela troškova za službena putovanja u čitavom proračunu, Sveta Nedelja i Drago Prahin su na visokom četvrtom mjestu (0,026 posto proračuna), na petom je Goranka Štefanić, Varaždinske Toplice (0.028 posto proračuna), šesti je Stipo Velić, Dugo Selo (0,031 posto proračuna), a na sedmom mjestu je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek (0,033 posto proračuna). Osmo mjesto najštedljivijih po ovoj top listi, s potrošenih 0,038 posto proračuna na putovanja, dijele gradonačelnici Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i Čabra Kristijan Rajšel. Deveti je prvi čovjek Sveti Ivan Zeline Hrvoje Košćec koji je za putovanja potrošio 0,045 posto gradskog proračuna, a na desetom mjestu je prvi čovjek Duge Rese Ivan Baršić (0,046 posto proračuna).Skip to content