Dugoselski student Fabijan Nushi dobitnik Rektorove nagrade za 2017./2018. godinu

Fabijan Nushi, 23-godišnji student Grafičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, iz Dugog Sela, jedan je od ovogodišnjih dobitnika Rektorove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. Njegov rad na temu „Određivanje geometrije osvjetljavanja i mjerenja za uzorke s teksturom“ izrađen je na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Lidije Mandić. CIE (Commission Internationale de l ́Ecclairage) – Internacionalna komisija za rasvjetu donijela je preporuke za korištenje određenih geometrija osvjetljavanja i mjerenja za glatke i hrapave površine, metalne površine ali još nema preporuka za materijale s teksturama. Cilj ovog rada je utvrđivanje geometrije osvjetljavanja i mjerenja da bi se dale preporuke za ovakav tip uzoraka. Kako je pojasnio Nushi, u ovom istraživanju je korišteno 18 uzoraka ra­zličite teksture zlatne boje proizvođača hinde­rer + muhlich Swiss AG.e. Budući da su uzorci različite teksture želio se utvrditi utjecaj različi­te geometrije osvjetljavanja i mjerenja. Provedena su i vizualna ispitivanja u kojem je sudjelovalo 63 studenata uz vodstvo doc. dr. sc. Rahaele Kulčar i ovim putem im se zahvaljuje na podršci i pomoći.

Fabijana Nushija već tijekom studija počele su zanimati teme znanstvenog područja grafičke tehnologije, a najviše sam se pronašao, kako sam ističe, na katedri za grafički dizajn i slikovne informacije gdje u dogovoru s mentoricom izv. prof. dr. sc. Lidijom Mandić i izabrao temu za Rektorovu nagradu. Upravo zahvaljujući ovoj nagradi ima izravni upis na diplomski studij na Grafičkom fakultetu, dok u rujnu brani titulu univ. bacc. ing. techn. graph.

U svom životopisu ističe i sudjelovanje u Styria: SCOOL Akademiji koju je uspješno završio u uskom krugu odabranih studenata te dobio certifikat za priznanje sudjelovanja na projektu časopisa COOL sa svojim timom. Inače, Fabijan Nushi, od rođenja živi u Dugom Selu, gdje je pohađao Osnovnu školu Josipa Zorića i Srednju školu Dugo Selo, smjer računalni tehničar.Skip to content