Mladi Preporodaši više nego uspješno predstavili Dugo Selo i Hrvatsku u Francuskoj

Dječji folklorni ansambl i Tamburaški orkestar KUD-a Preporod ponosno su predstavljali našu domovinu i dugoselski kraj na XXII. Međunarodnom festivalu “Gauargi” u francuskom gradu Espelette od 17. do 24. srpnja. Osim Hrvata, na festivalu su sudjelovali i Poljska, Bjelorusija, Španjolska, Belgija te, kao ugodno iznenađenje, naši prijatelji sa Šri Lanke sa čijom smo se grupom družili i prošle godine na festivalu na Sardiniji. Svijet je uistinu mali – i folklor spaja ljude!

U četvrtak, 19. srpnja službeno je otvoren festival uz toplu dobrodošlicu predsjednika lokalnog Društva i gradonačelnika Grada. Do tada su Preporodaši odradili više nastupa u različitim francuskim gradićima – Larressore, Espelette, Napurrak, Cambo i St. Jean de Luz, a predstavili su se koreografijama Posavine i Sesvetskog Prigorja. Osim tradicionalnog priznanja za sudjelovanje na festivalu, naši tamburaši osvojili su nagradu za najautentičniji zvuk, dok su naše nošnje prepoznate kao izniman primjer originalnosti i ljepote narodne baštine.

Preporodaši su uz mjesta gdje su nastupali posjetili i poznata Francuska odredišta – Toulon, Lourdes i Nicu. Mladi Preporodaši zaslužili su pohvale za svoje zalaganje, trud i odrađivanje nastupa bez pogreške i s osmijehom, bez obzira na zahtjevan i naporan tempo festivala, a nagrada je došla i u vidu glasnog pljeska publike pri svakom nastupu. Mnogim je malim Preporodašima ovo bila prva turneja pa su ostali impresionirani putovanjem, atmosferom, međunarodnom publikom i prijateljstvima koja su ondje stekli. Zasigurno će im ovo putovanje svima ostati u lijepom sjećanju. Festival je nosio zastavu CIOFF-a cime se kite rijetki festivali u Europi i svijetu.

Moramo napomenuti da je KUD PREPOROD već više od 25 godina član Hrvatske sekcije CIOFF-a. Nakon kratke pauze članovi Dječjeg ansambla sudjelovat će 8. i 9. rujna na dječjim Vinkovačkim jesenima kao predstavnici Zagrebačke županije.Skip to content