Dugoselsko Društvo invalida obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Glavna skupština UN-a 1992. godine usvojila je rezoluciju kojom se 3. prosinca svake godine obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a nakon donošenja rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom 2007. godine Republika Hrvatska se obvezala da će poštivati odredbe između ostalog i one koje se tiču prava na rad i zapošljavanje, pristupačnost, zdravlje, obrazovanje, osposobljavanje i rehabilitacija i neovisno življenje i uključenost u zajednicu uz osiguravanje razumne prilagodbe i bez diskriminacije. Ovogodišnja vodeća tema naglašava potrebu promicanja sudjelovanja osoba s invaliditetom poduzimanjem akcija značajnih za ostvarenje Programa održivog razvoja do 2030. godine.

Međunarodni Dan osoba s invaliditetom Društvo invalida Dugo Selo obilježilo je prigodnim okupljanjem u konobi Romantika gdje je sve okupljene uvodno pozdravio predsjednik Društva Stjepan Jambrečec, a skupu su nazočili brojni članovi i gosti: gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Vrbovec Stjepan Pisačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nada Petković, predsjednik Skupštine dugoselskog Crvenog križa Josip Svibovec te mnogi drugi. Na samom početku odana je počast minutom šutnje pokjnom načleniku Općine Brckovljani Željku Funteku, kao i svim preminulim članovima. Društvo sljedeće godine obilježava 35. godišnjicu postojanja, najavio je u izvješću tajnik Ivica Grgošić, dodajući podatak kako je tada u Društvo bilo učlanjeno 72 osobe, dok je evidentiranih osoba s invaliditetom bilo 205, dok danas Društvo čini 639 članova, te je evidentirano preko 1.951 osoba s invaliditetom.

„Teško je, a ne napomenuti da je problem financiranja i održavanja unajmljenog prostora u Dugom Selu, Kažotićeva 8. Želimo da u Dugom Selu ima što manje građevinskih barijera, što više parkirnih mjesta za invalide, dostupnost svima javnim službama i da uspijemo uz potporu lokalne samouprave zaposliti jednu osobu za stalni rad Društva. Dosadašnji rad bio je s mnogim volonterima, ali treba raditi sve radne dane, a ne samo u ponedjeljak od 10-12 sati, jer javlja se potreba i u interesu je invalidnih osoba. Želja nam je da ovo Društvo ima što manje članova, te smo odlukama Skupštine i Izvršnog odbora regulirali obavezno plaćanje članarine do 30.06. tekuće godine, a članovi koji dvije godine ne plate članarinu bit će brisani iz evidencije, te ćemo sve institucije koje odobravaju povlastice invalidnim osobama biti obaviještene o brisanju iz članstva“, poručio je u svom izvješću Grgošić.

Predsjednik Društva invalida Dugo Selo Stjepan Jambrečec zahvalio se na suradnji i pomoći Gradu Dugom Selu, Općini Brckovljani, Općini Rugvica, Dugoselskoj kronici, Radiju Martinu, Crvenom križu Dugo Selo i Policijskoj stanici Dugo Selo, a svim članovima i osobama s invaliditetom čestitao njihov dan uz prigodne čestitke za božićne i novogodišnje blagdane. Gradonačelnik Panian, također uputivši čestitke uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom, istaknuo je kako je Grad senzibiliziran za njihove potrebe te sve čini u njihovoj moći da te potrebe i dalje poštuje, a posebice da rješava probleme arhitektonskih barijera.

 

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 

 Skip to content