DVD DUGO SELO – 125 godina humanog rada

Započeo Vatrogasni tjedan u Dugom Selu povodom velikog jubileja

Dobrovoljno vatrogastvo kao tradicija duboko je utkana u povijest našeg kraja, a uz ideje koje nosi – humanost, altruizam, hrabrost, nesebičnost, pomaganje i briga, stasale se generacije i generacije dugoselskih dobrovoljnih vatrogasaca, doprinijevši ne samo zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara, nego i u stvaranju što povezanije, jake i solidarne zajednice. Iza Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dugo Selo je 125 godina upravo takvoga organiziranoga rada! Ovih dana naše će najstarije društvo na području grada obilježiti ovaj značajni jubilej prigodnim aktivnostima i događanjima.

Vatrogasni tjedan započet će Danima otvorenih vrata DVD-a Dugo Selo – i to danas i sutra, 2. i 3. listopada, kada će u vremenu od 9:00 do 17:00 sati članovi DVD-a biti voljni provesti sve zainteresirane građane ih kroz njihov Dom, kao i upoznati ih s njihovom opremom i radom. Tom prilikom posjetit će ih, najavljeno je, djeca dječjih vrtića te učenici dugoselskih škola, sve u cilju animiranja mladih, najavio je predsjednik DVD-a Tomislav Šarić, izrazivši nadu kako će im se nakon ovoga priključiti novi, mladi članovi.

„Pojam vatrogastva je puno širi i ne obuhvaća samo borbu s vatrenom stihijom, već i s poplavama, ekoincidentima, svim prirodnim nepogodama, a isto tako spašavaju unesrećene u prometnim nesrećama, potresima, havarijama, te sudjeluju u službi traženja i evakuacije stanovništva“, kazao je predsjednik Šarić, najavivši ujedno sljedeću aktivnost DVD-a Dugo Selo – javnu vatrogasnu pokaznu vježbu u centru Dugog Sela, kao demonstraciju njihove obučenosti, opremljenosti i brzine u zadanim uvjetima. Vježba će se održati u četvrtak, 4. listopada, u 18,00 sati.

U subotu, 6. listopada održat će se 1. Vatrogasni kup – natjecanje operativnih vatrogasaca koje će se održati na osam lokacija po gradu (kod parka, kod nogometnog igrališta, kod starog doma zdravlja, podno crkve svetog Martina, rukometno igralište, itd.). Kako je najavljeno izvodit će se različite vatrogasne vježbe, a u natjecanju će sudjelovati 10 ekipa s područja Zagrebačke županije, ali i van županije. S tom organizacijom povezana je i Vatrogasna zabava, po uzoru na tradicionalne vatrogasne fešte, koja će se održati na rukometnom igralištu pod šatorom, najavljuje predsjednik Šarić, te ujedno poziva sve građane da se pridruže vatrogascima u proslavi njihove obljetnice. Uz ponudu pića i hrane te organizaciju bogate tombole održat će se i koncert banda FULL GAS, s početkom od 19,00 sati. „U Dugom Selu već više od 30 godina nije održana vatrogasna zabava, stoga je ovo prilika svima nama da oživimo tu tradiciju“, poručio je Šarić.

U nedjelju, 7. listopada, kod Vatrogasnog doma u jutarnjim satima održat će se prigodna primopredaja novog kombija za potrebe prijevoza članstva DVD-a Dugo Selo, čime će se njihovo 18 godina staro vozilo zamijeniti novim. Nabavu vozila omogućila je Vatrogasna zajednica Grada Dugog Sela. Nakon toga, planirano je postrojavanje i svečani mimohod u pratnji Limene glazbe do Župne crkve sv. Martina gdje će prisustvovati svetoj misi od 11,00 do 12,00 sati. Po završetku mise u dvorani KUD-a Preporod održat će se svečana sjednica na kojoj će nazočiti brojni uzvanici, i dužnosnici te će se tom prilikom dodijeliti spomenice i zahvalnice. Spomenica za 70 godina članstva (!) bit će tada uručena njihovom dugogodišnjem i vjernom članu – MATEJU HALARU.

Matej Halar, rođen 19. travnja 1932. godine, redoviti je član DVD-a Dugo Selo od 1948. godine, i najstariji je njihov član, ne samo u dugoselskom DVD-u, već i šire. Ujedno, on je jedan od najškolovanijih vatrogasaca svoje generacije – viši vatrogasni časnik 1. klase. „U DVD-u Dugo Selo obnašao sam sve funkcije, osim tajničke“, šali se, te dodaje kako tijekom njegovog staža nitko nije dobio diplomu za 70. godina članstva – što čini njegovu spomenicu još značajnijom i vrednijom, kao i sve njegove godine, trud i volonterski rad uložen u DVD Dugo Selo. „Od djetinjstva sam se zaljubio u vatrogastvo i ta ljubav traje cijeli život“, veli gospon Halar, dodajući „Uvijek sam bio vezan uz vatrogastvo, u DVD-u, ali i na poslu, u Končaru i u Termomehanici. No život me nije mazio, izgubio sam dva sina – jedan je poginuo kod Dubrovnika (dugoselska vojarna pukovnik Milivoj Halar nazvana po njegovom pokojnom sinu branitelju, op.a.), a drugi nakon novljanskog ratišta, imao je posljedice i obolio“, kazao je. Prisjetio se velikog požara, preko pruge prema Ježevu kada je grom udario u staju te stvorio veliki elektricitet od kojeg se zapalilo 2 tone sijena, koje su su gasili puna dva dana, no bilo je tu i prometnih nesreća, poplava u Rugvici, i brojne akcije gašenja požara. „Želio bi poručiti mladima da je vatrogastvo tradicija, korist društvu, ali i zabava, i preporučam upravo mladima da se učlane u vatrogasna društva“, poručio je na kraju Matej Halar.

DVD Dugo Selo trenutno broji 125 članova, 40-tak mladeži, 40 operativnih članova s liječničkom dozvolom, ostali su veterani i potpomažući članovi. Posljednjih deset godina upisan je priličan broj novih članova koji su ostali vjerni te postali baza i nositelji današnjeg DVD-a , kazao je predsjednik Šarić. Tijekom proteklog petogodišnjeg razdoblja odrađeni su radovi na uređenju Doma – instalirano je centralno grijanje, zamijenjena su stara garažna vrata s rolo sistemom, preuredili vatrogasnu salu i vatrogasno spremište i svlačionicu – uloženo je oko 150.000 kuna uz vlastiti dobrovoljni rad, istaknuo je predsjednik Šarić, dodajući kako u budućem razdoblju jedan od ciljeva biti proširenje Doma, s obzirom na sve veći manjak garažnog prostora, no iste će nastojati realizirati u dogovoru s Gradom Dugim Selom. O svemu ovome, kao i o drugim njihovim planovima u predstojećem razdoblju, uz pregled svega učinjenog tijekom njihove duge i bogate povijesti DVD-a Dugo Selo biti će riječi na svečanoj sjednici, planiranoj ove nedjelje.Skip to content