„Francekova teta“ u Dugom Selu

Nakon niza ljetnih izvedbi na kultnoj Opatovini i brojnih gostovanja, glumačka družina „Histrioni“ gostovala je i na dugoselskoj pozornici 20. svibnja u dvorani „Preporod“. Popularna komedija „Francekova teta“, koju je postavio Georgij Paro (tekst NinoŠkrabe) nastala je po motivima komedije engleskog autora B. Thomasa. No ovo djelo zrcali hrvatsku stvarnost devedesetih, podulji povijesni trenutak, ljude i događaja.
To je vrijeme svekolikog prestrojavanja i povijesne „hrvatske pomirbe“. I „lijevi“ i „desni“ i „srednji“ hvataju pozicije i nastoje se svrstati pod barjak nove hrvatske države.“
Sadržaj manje-više poznat. Slučajni fakin (H. Klobučar), prerušen u bogatu Francekovu tetu iz Brazila, s nizom zapleta i neočekivanih raspleta s respektabilnom glumačkom postavom, dva i pol sata smijeha, ali i ozbiljnosti naše prošlosti i sadašnjosti.
U tome su se na sceni trudili glumci: Franjo Kuhar, Hrvoje Klobučar, Davor Svedružić, Ronald Žlabur, Marija Borić, Ana Majhenić, Mirela Popović-Brekalo, Ana-Marija Percaić, Dinka Vuković, Luka Bulović, Matija Čigir, Ivan Grčić…
Predstavu, kao stvorenu za večer uoči novog radnog tjedna, pljeskom je podržala dugoselska publika kao i posjetitelji iz šire okolice. Pljesak je bio gromoglasan na kraju kada su glumci nekoliko puta izlazili na poklon.
Gostovanje Histriona i Francekove tete organiziralo je Pučko otvoreno učilište Dugo Selo.Skip to content