Search
Close this search box.

Srednja škola Dugo Selo: MEĐUNARODNO NATJECANJE U ROBOTICI

U Srednjoj školi Dugo Selo započelo je međunarodno natjecanje u robotici koje će se provesti od 21. do 25. svibnja. Škola domaćin ujedno je partner na projektu Erasmus+, KA2 – Scaling Up Inclusion, STEM focused project. Osim dugoselske škole u partnerstvu su još četiri škole iz Portugala, Španjolske, Italije i Turske.
Stvaranje inovativnih rješenja za suočavanje s današnjim izazovima u suradničkoj ekonomiji i poslovnih modela koji uključuju robotiku – jedan je od ciljeva ovog projekta koji podrazumijeva dizajniranje, izradu, programiranje i testiranje robota. To je ukratko i sadržaj ovog natjecanja učeničkih ekipa iz zemalja partnera u projektu.
Sudionike natjecanja iz navedenih zemalja, a tako i ekipu domaćina, pozdravila je ravnateljica Srednje škole Darinka Svetec. Uz voditelje projekta i profesore Škole, svečanom otvorenju prisustvovao je dugoselski gradonačelnik Nenad Panian i vijećnica Gradskog vijeća Mara Mamuza, ravnateljica OŠ Josipa Zorića.
Ekipe natjecatelja iz škola sudionica predstavile su se ukratko. Skup mladih budućih znanstvenika srdačno je pozdravio dugoselski gradonačelnik Nenad Panian. Uz riječi dobrodošlice gradonačelnik je predstavio grad domaćin i osnovne znamenitosti naglasivši mediteransku poveznicu zemalja u partnerstvu čiji predstavnici sudjeluju na ovom natjecanju.
A tom okruženju dominira znanost kao razvojna snaga, obrazovanjem se stiče znanje kojim se postižu svi ciljevi. Međunarodna suradnja znanstvenih ustanova, partnerstvo i razmjena iskustava te natjecanje kao stimulans u kvaliteti, sastavnice su cijelog projekta.
Iako je ovo međunarodno natjecanje, nije međudržavno, već pridonosi suradnji u pravom smislu. Svaka natjecateljska ekipa ima predstavnike iz svake zemlje partnera u projektu, što pridonosi suradnji i razmjeni iskustava.
Gradonačelnik Panian pozdravio je natjecateljice i natjecatelje sukladno cilju projekta kojim se potiče ravnopravnost oba spola u obrazovanju, stjecanju vještina i inovativnosti. To je potpora natjecateljicama koje su u manjini. Sudeći po riječima i aktivnostima natjecateljice Monike Sirotković, koja je potvrdila kako robotika nije samo za dečke budući se ona time planirana baviti u budućnosti.
Dosadašnje aktivnosti i krug natjecanja opisao je natjecatelj Marian Babić. A pred njima i njihovim kolegicama i kolegama predstoji natjecateljski proces – sastavljanje ekipa i definiranje zadataka u etapama: prikupljanje materijala i izrada robota, programiranje koje će omogućiti izlazak robota iz labirinta, kretanje po liniji te na kraju slobodan ples.
Najuspješniji će biti nagrađeni simboličnim odličjima, kazala je ravnateljica Svetec. Njihov najveći dobitak su znanje, nova iskustva i zajedništvo koje će ponijeti u sebi nakon ovih susreta.

 

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content