Godišnja skupština DVD-a Donje Dvorišće: U lipnju svečano obilježavanje 40. godišnjice rada i postojanja

DVD Donje Dvorišće održalo je 10. ožujka svoju 40. godišnju izvještajnu skupštinu u matičnom prostoru. Veliki jubilej svečano će obilježiti u lipnju, a na početke Društva osnovanog davne 1978. godine podsjetila je tajnica Zvjezdana Jambrečec.
Inicijativu su pokrenuli Dragutin Navrtek, Marijan Klasan, Milan Zrilić, Vlado Šurina, Josip Bakulin, Dragutin Jambrečec uz podršku tadašnjeg predsjednika DVD-a Dugo Selo Ivan Lasan. Potporu su pružili DVD-a Gračec, JVP Zagreb i Vesna Klarić Hudan.
Premda djeluju u malom naselju od 40 domaćinstava, bitan su društveni čimbenik. Ovdje se cijeni dobrovoljnost i važnost vatrogastva. No, sve je teže naći slobodnog vremena za okupljanje, pripremu i odlazak na natjecanja, brine ih i iseljavanje članova.
Po strukturi su srednje vatrogasno društvo – broje 30 odraslih članova, 10 djece, 9 mladeži. Sedam ih je s operativnim zvanjem i 10 aktivnih bez zvanja. Vježbaju djeca od 6-12 godina, prošle godine oformljena je ekipa mladeži, izdvojila je Jambrečec. Tri su člana osposobljena za prvo zvanje vatrogasne mladeži. Na gradskom natjecanju u Prozorju djeca su osvojila 2.mjesto, vatrogasna mladež po prvi puta 3.mjesto pa su nagrađeni izletom u Eko park Kraš. Nastupili su na županijskom u Klinča Selu i na kupu u Ostrni. Sudjelovali su u obilježavanju Sv.Florijana s misnim slavljem u Dugom Selu i Ostrni, na pokazno taktičkoj vježbi INA 2017. u Božjakovini. Na izvanrednoj dislokaciji u Kistanju bio je zapovjednik Marinko Gavić. Zapovjednik i tajnica educirali su se za nov način komunikacije te vođenje organizacije DVD-a preko vatroneta i uvi-aplikacije-vođenje intervencija. U planu je projekt koji je predan i koji ide preko Grada odnosno od strane DVD-a i MO-a za sredstva iz EU fondova. Radi se o rekonstrukciji krovišta, izradi vanjskog stubišta, podizanju jednog dijela krovišta radi uređenja ureda na katu, promjeni stropa zbog prokišnjavanja i zamjeni salonitnih ploča. Redovito se uređuje okoliš i poligon, tehnički ispravnom održava vatrogasna oprema. Sanacija je dio plana aktivnosti u narednom razdoblju, nastavit će se s edukacijama i osposobljavanjem, radu s djecom, odlascima na takmičenja, naveo je zapovjednik Gavić. Lanjski prihodi iznosili su 69.777 kuna, od čega dotacija VZG Dugo Selo za redovan rad 24.000 kuna te još toliko za legalizaciju. Rashodi su bili 52.933 kune, raspoloživ sredstva na zadnji dan godine 16.844 kune, izvijestila je Sunčica Navrtek. Plan financijskih potreba za 2018. i 2019. godinu iznosi 55.000 kuna.
Skupštini su prisustvovali predstavnici prijateljskih DVD-ova, predsjednik VZG-a Dugo Selo Nikola Rnjak uz zapovjednika Željka Remenara te tajnika Zdravka Brleka. Zajednica će sigurno podržavati rad ovog aktivnog, malog društva s velikim srcem te pomoći u organizaciji proslave godišnjice, kazao je Rnjak. Osvrnuo se na dotacije, prvenstveno na sredstva za legalizaciju, važnu zbog prijave na EU fondove. Istakao je i važnost rada s djecom, pogotovo vatrogasnom mladeži jer djeca od 12 do 16 godina najčešće odlaze, a potrebno je osigurati nove snage.Skip to content