Search
Close this search box.

„Ježići“ iz DV-a Dugo Selo prezentirali gradskim predstavnicima međunarodni projekt “Say hello to the world“: Povezivanje djece sa cijelim svijetom, upoznavanje različitih kultura i učenje toleranciji

Djeca DV Dugo Selo iz skupine Ježići/Hedgehogs, zajedno sa svojim odgojiteljicama Tanjom Petric i Sandrom Perko te ravnateljicom vrtića Draženkom Sesan, posjetila su danas gradonačelnika Nenada Paniana i njegove suradnike. Razlog je bio prezentacija međunarodnog projekta “Say hello to the world”. Projekt je osnovao FINI Zavod Radeče, delo za mlade, 2011. godine s namjerom da se djeca usmjere na put stvaralaštva, sudjelovanja, uključivanja u različite projekte te da se povežu po cijelom svijetu preko aplikacije “MY HELLO” koja omogućuje ustanovama koje sudjeluju u projektu nesmetano i sigurno međusobno povezivanje.
Djeca u vrtićima i školama međusobno se povezuju preko video mreže. Na taj način imaju priliku vidjeti se uživo, komunicirati, naučiti strane riječi. Veliki naglasak je na upoznavanju različitih kultura, običaja, načina života. Djeca mogu jedna drugima pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, kakvu hranu jedu, kakav jezik govore.

Namjena projekta je da se djeca kroz različite zanimljive aktivnosti motiviraju da budu tolerantnija, bez predrasuda i stereotipa, da uvažavaju i poštuju drugačije od sebe. Svaki vrtić i škola koja je uključena u projekt “Say hello to the world” i koja uspješno provodi projekt na kraju dobiva častan naziv “Tolerantan vrtić/ Tolerantna škola”.

CILJEVI PROJEKTA
• Međunarodno sudjelovanje
• Upoznavanje užega i širega društvenog, prirodnog i kulturnog okruženja te upoznavanje međukulturalnih i drugih razlika,
• Djeca rješavaju problem netolerantnosti, prevladavaju stereotipe, predrasude te jedni druge osvještavaju važnost zdravoga okruženja
• Briga o socijalnoj pravednosti
• Upoznavanjem svojeg okruženja, ali i okruženja u drugim dijelovima svijeta djeca razvijaju spoznaju o narodu i državi
• Mogućnost upoznavanja s raznim kulturama i tradicijama
• Razvijanje kreativnosti, stvaralaštva, ali i korištenje stečenog znanja iz različitih područja razvoja
• Povezivanje djece iz različitih država i stvaranje novih prijateljstava
• Učenje stranih riječi i jezika, ali i predstavljanje svog jezika
• Spoznaja i učenje sigurnog korištenja računala
• Razvijanje svijesti da smo svi različiti i da je potrebno poštivati interese i potrebe drugih
• Razvijanje pozitivne slike djeteta o sebi
• Razvijanje tolerancije među djecom, odgoj za mir i nenasilno rješavanje sukoba
• Promoviranje svoje države, običaja, tradicije i kulture
KRATKOROČNI CILJ-PET PRSTIJU
Program “Pet prstiju” sadrži pet tema kroz koje prolaze djeca pod mentorstvom odgojitelja. Nakon obrade pojedine teme, slijedi njeno predstavljanje djeci vrtića s kojim se surađuje u projektu putem video mreže. Trajanje projekta u jednoj pedagoškoj godini traje otprilike šest mjeseci.
TEME:
Prvo javljanje: To sam ja (mali prst)
Drugo javljanje: Ja i moja obitelj (prstenjak)
Treće javljanje: Ja i moj vrtić (srednji prst)
Četvrto javljanje: Ja i moje mjesto (kažiprst)
Peto javljanje: Ja i moja država (palac)
Šesto javljanje: Zaključak (dlan)
Djeca i odgojiteljice trenutno se bave temom iz 4.prsta, Ja i moj grad. U uputama oko provođenja projekta jedna od aktivnosti je i posjetiti gradonačelnika te upoznati ga s ciljevima i aktivnostima vezanim uz provedbu istog.
Aktivnim sudjelovanjem u Projektu djeca iz skupine Ježići predstavljaju i promoviraju sebe kao skupinu, vrtić „Dugo Selo“, grad Dugo Selo te svoju državu, poručuju iz DV-a Dugo Selo.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content