Grad Dugo Selo nastavlja sufinanciranje udžbenika i radnih bilježnica srednjoškolcima i radnih bilježnica za osnovnoškolce u novoj školskoj godini

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian po završetku školske godine donio je odluke o daljnjem sufinanciranju udžbenika i radnih bilježnica srednjoškolcima te radnih bilježnica za osnovnoškolce u novoj 2023./2024. školskoj godini.

Temeljem odluke o financiranju udžbenika i radnih bilježnica za učenike srednjih škola za školsku godinu 2023./2024. koji imaju prebivalište na području Grada Dugog Sela te za sve učenike Srednje škole Dugo Selo pripremljeni su sporazumi sa Srednjom školom Dugo Selo, Srednjom školom Novska, Srednjom školom Vrbovec, Zrakoplovnom tehničkom školom Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici i Srednjom školom Ivan Švear Ivanić Grad.

Za učenike srednjih škola koji ne pohađaju navedene srednje škole (ili srednje škole u gradu Zagrebu) na službenoj internetskoj stranici Grada objavljen je obrazac zahtjeva za financiranje udžbenika i radnih bilježnica koji je potrebno predati najkasnije do 20.9.2023. u Grad Dugo Selo.

Kako doznajemo od pročelnika za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Borisa Savića za udžbenike i radne bilježnice učenika srednjih škola s prebivalištem na području Grada Dugog Sela Grad je u ovogodišnjem proračunu osigurao ukupno 46.453 eura. Ističe kako je protekle godine utrošeno 190.752,37 kuna za udžbenike i radne bilježnice za učenike Srednje škole Dugo Selo, 7.631,80 kuna za učenike u Srednjoj školi Vrbovec (s prebivalištem na području Grada Dugog Sela), 26.894,71 kuna za 22 učenika s prebivalištem na području Grada Dugog Sela koji pohađaju Srednju školu „Ivan Švear“ u Ivanić Gradu, 882,03 kuna za jednog učenika u Srednjoj školi Novska i 4.439,64 kuna za Dugoselce u Zrakoplovnoj tehničkoj školi „Rudolf Perešin“ u Velikoj Gorici.

Prema Zakonu o udžbenicima sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu, dok će nabavu ranih bilježnica i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Dugog Sela za školsku godinu 2023./2024. osigurati i ove godine Grad Dugo Selo. U tu svrhu u proračunu je osigurano 103.524 eura, dok je u 2022. godini, navodi pročelnik Savić, utrošeno 330.339,89 kuna za radne bilježnice i druge obrazovne materijale za učenike u OŠ „Ivan Benković“ i 391.177,35 kuna za učenike u OŠ „Josip Zorić“.

„Ovime Grad nastavlja s pozitivnom praksom financiranja školstva na našem području, no isto tako financijski potpomože cijeli niz aktivnosti neposredno vezanih uz školstvo koje nisu u nadležnosti Grada. Time želimo stvoriti viši standard za naše građane, kao i bolji uvjeti za sve učenike kako bi maksimalno mogli dobiti sve iz obrazovnog sustava“, poručio je pročelnik. Grad Dugo Selo je tako iz svog proračuna za 2023. godinu isplatio 26.432 eura, odnosno 64 eura po učeniku – za učenike polaznike Škole plivanja. Ove godine osigurana su sredstva za prijevoz učenika na izbornu nastavu u Osnovnoj školi „Josip Zorić“ te za troškove produženog boravka djece u obje osnovne škole koji svake godine sve više rastu. Tu su naravno i sredstva za stipendije za učenike i studente te sredstva za javni prijevoz učenika i studenata.Skip to content