Gradski čelnici u službenom posjetu francuskoj Zajednici općina Kantona Saint Simon

Proširivanje suradnje na područje poljoprivrede

Izaslanstvo Grada Dugog Sela, gradonačelnik Stipo Velić i predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček boravili su od 6. do 10. srpnja u službenom posjetu prijateljskoj Zajednici općina Kantona Saint Simon u Francuskoj u sklopu kontinuirane međunarodne suradnje koju Grad Dugo Selo njeguje s ovom francuskom Zajednicom od 2007. godine. Dosadašnja suradnja ostvarena je na kulturno, umjetničkom, humanitarnom, sportskom području, kao i na području vatrogasne zaštite, koja je ostvarena prošle godine uzvratnim dolaskom predstavnika francuskih vatrogasaca na svečano obilježavanje 120. godišnjice DVD-a Dugo Selo.
Ovogodišnja posjeta dugoselskih predstavnika Grada potaknuta je na inicijativu prijateljske Zajednice općina Kantona Saint Simon i njegova predsjednika Zajednice općina Saint Simone Ronald Renarda, kao i Odbora za bratimljenje s Gradom Dugim Selom na čelu s predsjednikom Jean-Marie Gondryom. Uz službeni prijem kod domaćina gdje su upoznati s modelima rada francuske lokalne samouprave, te obišli prostore sjedišta ove Zajednice, predstavnici Grada Dugog Sela nazočili su i skupštini Departmana Aisne u Saint-Quentinu, gdje je potom održan i službeni prijem s čelnim osobama ove jedinice lokalne samouprave. Nakon posjete Institutu za žitarice ARVALIS i obilaska sirane francuski i dugoselski predstavnici izrazili su obostranu zainteresiranost za proširivanje suradnje na novo područje – poljoprivrede. Naime, regija Pikardija najveći je francuski proizvođač šećera i krumpira, a među najvećima je i u proizvodnji žitarica. Međusobnom razmjenom iskustava, povezivanjem poljoprivrednih proizvođača, posebice OPG-a s našeg područja, suradnja francuske Zajednice općina Kantona i Grada Dugog Sela dobit će nove okvire, poručeno je. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela istaknuo je kako bi se u tom vidu uključili i proizvođači s područja općine Brckovljani i općine Rugvica. I ovog puta ponovljena je mogućnost organiziranja edukativnih projekata, kao što je razmjena učenika i studenata, te organiziranje tečajeva hrvatskog i francuskog jezika.
U sklopu boravka u Francuskoj organiziran je i prijem predstavnika Grada Dugog Sela i francuskih domaćina u Hrvatskom veleposlanstvu u Parizu. Primio ih je veleposlanik dr. sc. Ivo Goldstein zajedno s gospodarskim attacheom. Tom prilikom je rečeno kako je suradnja Grada Dugog Sela i Zajednica općina Kantona Saint Simon na tragu nastojanja koje promiče Europska unija, a to je ostvarivanje regionalne suradnje unutar zemalja Europske unije. Cilj prijema bilo je međusobno upoznavanje i razmjena iskustava, a nastojalo se potaknuti i aktivnosti na gospodarskom povezivanju Hrvatske i Francuske, odnosno Dugog Sela i Zajednice općina Kantona Saint Simon.Skip to content