Hrvatski vitezovi proslavili Dan pobjede 10. braniteljskim sportskim susretima na jezeru Ciglana

U organizaciji Udruge Hrvatskih vitezova – ratnih veterana 1991. Dugo Selo na jezeru Ciglana, desetu godinu za redom 5.kolovoza, proslavljeni su  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Okupljanje članova iz Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana započelo je u ranim jutarnjim satima. U svečanom i dostojanstvenom ugođaju izvršeno je postrojavanje branitelja te je uz intoniranje himne podignuta hrvatska zastava na jarbol. Nakon minute šutnje za poginule suborce, predsjednik Udruge Damir Mesić otvorio je cjelodnevne Braniteljske sportske susrete. Vremenik proslave uključivao je i polaganje vijenaca na dugoselskom Spomen obilježju braniteljima kao i u Rugvici, dvije lokacije povezali su maratonci startavši od spomenika u Jalševcu Nartskom. Petero njih revijalnu utrku dugu desetak kilometara svladalo je noseći zastave, a u Dugom Selu dočekani su s oduševljenjem. Nakon postrojavanja počasnog voda sa zastavama Republike Hrvatske, Grada, ratne postrojbe i udruge, vitezovi su odali počast poginulima paljenjem svijeća. Nazočili su predstavnici Grada Dugog Sela, političkih stranaka i građani. Podsjećeno je na značaj vojno-redarstvene akcije „Oluja“ kojom je oslobođeno gotovo 80 posto Hrvatske. Prezentaciju o Domovinskom ratu s osvrtom na dugoselsko područje održao je Nikola Tominac, zapovjednik 53. dugoselskog samostalnog bataljuna. Podsjetio je na 1990. godinu kad je u Dugom Selu organizirana prva dragovoljačka postrojba. Godinu kasnije velik broj mladića s ovog područja odlazi u obranu domovine, a dugoselska bojna, ustrojena ljeti 1991., odlazi braniti Zapadnu Slavoniju. Na bojišnici je bila i „dugoselska satnija“ iz sastava Narodne zaštite koja je ratovala u sastavu 148. trnjanske brigade. Računa se da je kroz razne vidove obrane bilo uključeno oko 2 000 ljudi. Treba napomenuti da je 18 mladića položilo svoje živote na oltar domovine, a značajan broj ih je ranjen.

„Tadašnja dugoselska mladost kojoj smo pripadali borila se za sveti cilj: obranu demokratske Hrvatske. U Bibliji piše da je izraz najveće ljubavi dati život za svoju braću. Nemojmo to, u ime onih koji su ga dali, nikada zaboraviti. Neka nam njihova žrtva bude svetinja jer oni svojim životom posvjedočiše ime svoje domovine. I zato se ovog trenutka prisjetimo naših suboraca i policajaca koji ostadoše na vječnoj straži širom Hrvatske domovine: Željka Filipovića, Ante Kolovrata, Milivoja Halara, Vlatka Margetića, Filipa Marušića, Ivana Horvatića, Ivana Bešenića, Davora Ljubanovića, Stjepana Leskovari, Ratka Grozdeka, Ivana Kesera, Bože Huzanića, Ante Salapića, Siniše Hodžića, Željka Kovačevića, Josipa Rožića, Darka Cimaša i Mate Herdomana“, dio je iz Tominčevog memorijalnog govora.

Nakon odavanja počasti, svi okupljeni pozvani su na druženje na jezeru gdje su se, nakon natjecanja u ribolovu, zainteresirani mogli okušati u streljaštvu, beli, boćanju te potezanju užeta. Za brojne sportske aktivnosti trebalo je imati snage, a potrebne kalorije dao je ukusan grah kojeg su spremili vrsni kuhari. Tijekom dana proslavi su se priključili gradski predstavnici i građani. Ugodno druženje i zabava obilježili su proslavu, dobra atmosfera potrajala je do kasnih večernjih sati. Nositelj ovog projekta bila je Udruga Hrvatski vitezovi ratni veterani 1991. Dugo Selo, uz sudjelovanje brckovečkih i rugvičkih vitezova, drugih braniteljskih udruga. Pokrovitelj Braniteljskih sportskih susreta bio je Grad Dugo Selo, dionici ŠRD Dugo Selo te AK Martin Dugo Selo. Hrvatski vitezovi zahvaljuju svim članovima i svim građanima koji su s njima obilježili ovaj sveti dan za sve hrvatske građane i sve hrvatske branitelje.Skip to content