OBILJEŽAVANJE 20. OBLJETNICE VRO ”OLUJA” U DUGOM SELU

U organizaciji braniteljskih udruga – ”Crne Mambe”, HVIDR-e Dugo Selo, Udruge veterana 53. samostalnog bataljuna Dugo Selo i Grada Dugog Sela jučer je na „Arcusovom trgu“ održana svečana proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Bila je to i prigoda da se svi prisjete i dostojno obilježe 20. obljetnicu najvažnije hrvatske vojnoredarstvene akcije Domovinskog rata – ”OLUJE”, u kojoj su herojski sudjelovali i branitelji s područja Dugog Sela te okolice. U Domovinskom ratu, procjenjuje, sudjelovalo je oko 2 000 Dugoselaca.
„Do pobjede smo došli krvavim putem, pri tome zauvijek smo izgubili očeve, majke, djecu, prijatelje, najbliže, a mnogi od nas ostali su invalidi. No danas ne želimo oživljavati posljedice, stradanja i patnju – već pobjedu! Budimo pozitivni, kao što smo bili i tada kada smo odlazili u obranu domovine“, poručio je, između ostalog, tom prilikom predsjednik Udruge HVIDR-a Dugo Selo Ivica Šafarić – Ninja, dodajući kako se danas zahvaljujemo svima koji su dali svoj život u obrani Hrvatske uz poruku kako „njihovu žrtvu nikada nećemo zaboraviti, kao što nećemo niti zaboraviti riječi prvog predsjednika države dr. Franje Tuđmana – Imamo svoju Hrvatsku“, rekao je Šafarić Ninja. Okupljenim braniteljima, sudionicima proslave i građanima na Arcusovom trgu obratio se i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević također uputivši zahvalu svim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, odajući pijetet svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima. „Nakon jučerašnjeg veličanstvenog vojnog mimohoda u Zagrebu i današnje tradicionalne velike proslave u Kninu, drago mi je da i u Dugom Selu slavimo 20. godišnjicu Oluje i oslobođenja domovine“, rekao je dogradonačelnik Jakovljević. Nakon njihova obraćanja u znak obilježavanja dva desetljeća od Oluje pušteno je 20 golubova mira, popraćeno uz pljesak svih okupljenih na Arcusovom trgu.
Inače, jučerašnja proslava započela je svečanim mimohodom predstavnika okupljenih udruga s ratnim zastavama i zastavama udruga u pratnji Limene glazbe Kud-a „Preporod“. Nakon što su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima kod dugoselske pošte, uputili su se prema Župnoj crkvi sv. Martina gdje je dugoselski župnik vlč. Slavko Kresonja služio svetu misu. „Danas je ponosan dan – dan kada je stigla sloboda u našu domovinu“, kazao je tom prilikom vlč. Kresonja. „Svi mi tvorimo našu domovinu, živimo ju, no moramo se zapitati da li bi smo sve dali za svoju domovinu. Jer kakvi su građani, takva nam je i domovina“, kazao je tom prilikom dugoselski župnik.
Proslava na Arcusovom trgu obuhvatila je i izložbu ratnih fotografija Udruge „Crne mambe“ i HVIDR-a Dugo Selo, 53. samostalnog bataljuna Dugo Selo i MUP-a PP Dugo Selo, uz video projekciju ratnog dokumentarnog filma, a okupljanima je o vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“ i aktivnostima 1. bojne „Crne Mambe“ – 2. gardijske brigade „Gromovi“ govorio umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić. Uz prigodni glazbeni program proslava državnog praznika u Dugom Selu potrajala je do kasnih večernjih sati.Skip to content