I Dugo Selo uključeno u akciju Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

Na inicijativu dugoselske koordinatorice akcije Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj koja će se održati od 25. do 27. listopada ove godine Arielle Melić sinoć je u gradskoj upravi Grada Dugog Sela održan sastanak sa čelnicima Grada i predstavnicima škola, DVD-a i udruga koje se izrazile zainteresiranost za uključivanje u ovu hvalevrijednu akciju.

Radi se o akciji koju je putem društvenih mreža pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar sa ciljem poticanja građana, udruga, tvrtki i ustanova da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama. Do danas akciji se pridružilo više od 20.000 osoba, a od sinoć službeno je akciju podržao i Grad Dugo Selo, na čelu s gradonačelnikom Nenadom Panianom.

Sinoćnjem sastanku ispred Grada Dugog Sela nazočila je dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić i stručna suradnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Jadranka Robić izrazivši zainteresiranost i spremnost Grada za sudjelovanjem i pomoći ovoj akciji. Dugoselska koordinatorica Melić istaknula je kako se akcija organizira i provodi na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini, a tijekom ta tri dana drveća moći će se saditi privatno te na javnim površinama u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave. Moguće lokacije javnih površina na području grada predložila je Robić – i to Perivoj grofa Drašković, Perivoj I. B. Mažuranić, Osječka ulica, Zagrebačka ulica (drvored uz ulicu) te 20 dječjih igrališta, uz naglasak da drveća trebaju biti autohtona, izdržljiva, medonosna i nealergena, navevši neke vrste – stupasti hrast, lipa, bagrem, likvidambar, topola, jablan, vrba, itd. S obzirom da inicijativa ne prima financijske donacije, već isključivo donacije sadnog materijala, Grad će se osigurati dio sadnica drveća.

Inicijativu su sinoćnjim dolaskom podržali predstavnici OŠ Josipa Zorića i Ivana Benkovića, Društva Naša djeca Dugo Selo, DVD-a Dugo Selo, SUH-a Dugo Selo, Udruge pčelara Maslačak, Ekološke udruge Dugoselski cvijet i Građanske inicijative Drugo Selo. Akciji će se priključiti i Šumarija Dugo Selo navedeno je, a u međuvremenu mogu se uključiti i svi ostali zainteresirani. Do sljedećeg susreta za dva tjedna, 24. rujna u 19,00 sati u Maloj vijećnici Grada Dugog Sela, svi uključeni dat će svoje prijedloge s kojim brojem i kojom vrstom sadnica žele sudjelovati u akciji, kao i s lokacijom gdje bi sadnicu posadili.Skip to content