Inspekcijski nalaz potvrdio onečišćenje zraka od strane silosa tvrtke Agro otkup d.o.o.

Inspekcijskim nadzorom Ministarstva zaštite okoliša utvrđene su nepravilnosti onečišćenja zraka prašinom i pljevicom, a zbog poremećaja tehnološkog procesa otprašivanja žitarica preuzetih na skladištenje u silosu koji se nalazi u Dugom Selu, J. Zorića 155. Tvrtki Agro otkup d.o.o. naređeno je otklanjanje nepravilnosti u radu u roku od 8 dana. Nenajavljeni inspekcijski nadzor izvršen je na zahtjev komunalnih redara Grada Dugog Sela, a nakon više pritužbi građana koji su u petak organizirali ispred tvrtke Agro otkup mini prosvjed na koji su pozvali i predstavnike Grada Dugog Sela.

Ogorčeni građani, stanovnici u okolici spornog silosa, već se tri mjeseca  žale na lošu kvalitetu zraka, pogoršanje zdravstvenog stanja pulmoloških bolesnika uz vidljivo onečišćenje njihovog okoliša slojem prašine i pljevice. Građani upozoravaju kako se vlasnici tvrtke oglušuju na njihove kritike i zahtjeve, jer kako se moglo čuti na prosvjedu – silos je radio i prije ovih vlasnika, no takvog onečišćenja nije bilo. „Nitko nema pojma tko mu je dozvolilo da takvo nešto radi, bez filtera. U tim žitaricama koje se u silosu pročišćuju, i onda ostatke ispuhuju u zrak su ostaci herbicida, pesticida, izmeta glodavaca. Zanima nas da li je prije paljenja strojeva izvršena deratizacija i dezinsekcija pogona“, moglo se čuti na prosvjedu građana. Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, tom prilikom kazala je da je Grad Dugog Selo na osnovu pritužbi građana kontaktirao Ministarstvo zaštite okoliša te je izvršen inspekcijski nadzor na terenu, uzeti su uzorci, a po dobivanju službenih rezultata bit će poduzete zakonske mjere, poručila je. Gradonačelnik Nenad Panian podržavši prosvjed građana istaknuo je kako je potrebno utvrditi ne samo nejasnoće oko onečišćenja koje ugrožava život građana, već i oko ne plaćanja komunalne naknade.

Inspekcijski nalaz koji je u međuvremenu stigao potvrdio je sve primjedbe građana  bile su opravdane, a sastanak predstavnika tvrtke i gradonačelnika održat će se tijekom tjedna.Skip to content