Intervencije zbog olujnog nevremena po cijelom gradskom području

Obilna kiša i olujno nevrijeme koje je u noći i tijekom prijepodneva zahvatilo cijelu Hrvatsku, uzrokovalo je brojne probleme i na dugoselskom području. Začepljeni slivnici, izlijevanje putnih graba, voda na kolnicima, u garažama, podrumima… Dežurna gradska komunalna služba na terenu je od 6:30 ujutro na terenu, poručio je voditelj odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davor Miljanović, a radni timovi tvrtke „GRAMO-IG“ d.o.o. angažirani su na čišćenju gradskih slivnika. Prvo je riješen problem u centru grada, dijelu Osječke i Krležine ulice, te kod Zagrebačke banke gdje su zaštopani slivnici uzrokovali poplave. Kod pružnog prijelaza u Rugvičkoj ulici izlijevanje vode iz grabe ugrozilo je okolne obiteljske kuće, radi čega su pozvane ekipe „Vodoprivrede“ kako bi prekopali kanal premosnicu. Ubrzo nakon toga nivo vode je počeo padati. U cijelom tom dijelu južno od željezničke pruge kanali su prepuni. Ispod tvrtke „Velebit promet“ u industrijskoj zoni i prema uljari, sve je pod vodom. „Problem je što u kratkom periodu padne velika količina kiše koju profili kanalizacijskih cijevi i putni kanali ne mogu jednostavno progutati“, govori Miljanović, „a i zbog proteklog kišnog razdoblja zemlja je vlažna i ne može upiti toliku količinu vode“. Intervencija zbog prijepodnevnog nevremena bilo je po cijelom gradskom području. U ispumpavanju vode sudjelovali su i vatrogasci koji su intervenirali u Mihanovićevoj ulici te kod trgovačkog centra „Plodine“. Tamo je pak zbog slijevanja brdskih voda iz Starčevićeve, Dubravkinog puta i Marjanske ulice došlo plavljenja parkirališnog prostora Plodina. Kako navodi Miljanović, gradske komunalne službe organizirale su nasipavanje dva kamiona šljunka koji je napravio nasip kako bi spriječio daljnje nadiranje vode iz Dubravkinog puta. U Prozorskoj ulici na četiri mjesta došlo do plavljenja iz prepunih putnih graba, kao i ulici Jasinje u Ostrni, i kod „Hruškara“, u naselju Andrilovec, dok će se u Jezerskoj ulici morati prekopati graba koja je najkritičnija. U Huzanićevoj ulici kod broja 18 do 24 došlo je istjecanja vode iz kanalizacijskih šahti, tako da su se u današnje gradske intervencije uključile i ekipe „DUKOM“-a.

Uslijed obilnih kiša došlo je i do prekida opskrbe električne energije na području cijelog grada, ali i okolice, koji je potrajao od 13:30 do 16:00 sati.

Prema vremenskoj prognozi u sljedećem razdoblju čitavo naše područje preplaviti će hladna kontinentalna zračna masa. Vrijeme će se u drugom dijelu tjedna stabilizirati, ali će biti znatno hladnije u odnosu na aktualno vrijeme, osobito u noćnim i jutarnjim satima.Skip to content