PP Dugo Selo 3. studenog provodi akciju “MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA”

manje-oruzja-01Policijska postaja Dugo Selo želi vas podsjetiti da je u tijeku provođenje akcije pod nazivom „MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA“ , koju provodi MUP RH u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu s novim Zakonom o oružju. Akcija će biti provedena dana 3. studenog 2014. godine, u vremenu od 9,00 do 14,00 sati lokaciji centra Grada Dugog Sela (pod satom), gdje će biti postavljen info-pult – štand.

Pozivamo građane da tijekom provođenja akcije posjete naš info – pult, gdje će ih kontakt – policajci moći informirati o navedenoj akciji i o sigurnom načinu predaje oružja i eksplozivnih naprava, a kojom prilikom će im biti podijeljen i promidžbeni materijal.

Navedenom akcijom građani RH mogu bez vremenskog ograničenja dragovoljno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje, streljivo kao i eksplozivna sredstva koja neovlašteno posjeduju, nadležnoj policijskoj postaji.

Protiv građana koji prijave radi predaje zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležna Policijska postaja Dugo Selo neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Također, posebno pozivamo građane da navedeno oružje i eksplozivne naprave ne donose sami na naš info – pulta kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, već da o istom obavijeste policijske službenike na info – pultu ili telefonom PP Dugo Selo na sljedeće brojeve: 192 i 01/4570-939.

Za napomenuti je da Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP), od 2007.godine provodi kampanju “Manje oružja manje tragedija” s glavnim ciljem senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

 

Preventivne aktivnosti provode se kontinuirano tijekom cijele godine u cilju senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

 

Specifični ciljevi akcije:

  • senzibiliziranje javnosti na problem nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih tvari,
  • podizanje svijesti građana o posljedicama kakve može izazvati neovlašteno i neoprezno rukovanje oružjem, streljivom ili eksplozivnim tvarima,
  • osiguravanje dostupnosti informacija o izostanku bilo kakve sankcije ukoliko se osoba odluči na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, streljiva ili eksplozivnih tvari,
  • zaštita života i osobne sigurnosti građana.

 

Preventivne aktivnosti namijenjene su mladeži, roditeljima, svim građanima odnosno zajednici u cjelini. Provođenjem preventivnih aktivnosti očekuje se veća sigurnost djece i odraslih ljudi na području koje teritorijalno pokriva Policijska uprava međimurska.

Kao vizualni identitet preventivnih aktivnosti policijski službenici koriste se postojeći letke i obrasce i druge promotivne materijale koje osigurava Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) idr.

 

Prema osobama koje dragovoljno predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci, niti će se pri preuzimanju takvih sredstava evidentirati njihovi osobni podaci ako oni to ne žele.

 

Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji.

 

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.Skip to content