Izborna skupština Udruge vinogradara i vinara „Terra sancti Martini“: BORIS MAHAČ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA

Članovi Udruge vinogradara i vinara „Terra sancti Martini“ održali su 13. ožujka izbornu skupštinu na kojoj su za novog predsjednika udruge izabrali Borisa Mahača.

Za dopredsjednika udruge izabran je Željko Cigrovski, za tajnika Mladen Fuks, a za blagajnika Josip Kulaš. U upravni odbor izabrani su i Željko Melić, Branko Deronja, Ante Bauer, Jandro Šarić te Miroslav Škrlec.

Izvješće o radu Udruge u protekloj godini podnio je dosadašnji predsjednik Ante Bauer koji je na čelu udruge bio u posljednja dva mandata. Bauer je istaknuo kako je ponosan što je u njegovom mandatu posađen novi gradski vinograd iz kojeg su već dobivena prva vina te kako je putem edukacija, degustacija i ocjenjivanja vina postignuta zavidna razina kvalitete vina kod svih članova udruge. Udruga je, kako se čulo, lani imala 42 člana. U protekloj godini, rekao je Bauer, proizvedena su iznenađujuće dobra vina. Od 73 uzorka vina, predana na ocjenjivanje, osvojeno je 12 zlatnih medalja, 33 srebrne, 19 bronci, 6 vina s priznanjem te svega tri odbačena uzorka. Bauer je podsjetio i kako je udruga organizirala tradicionalne manifestacije koje su zadržane u planu i za tekuću godinu; proslavu Vincekova, zajedničku rezidbu gradskog vinograda, kušanje i ocjenjivanje vina te na koncu proslavu Martinja kao krunu vinogradarske sezone. Uz to organizirana su i edukativna predavanja te edukativni posjet vinarima u Jastrebarsko.

Skupština, kojoj je nazočilo 20 članova, usvojila je i novi Statut udruge, usklađen sa novim Zakonom o udrugama te financijski plan u visini 35.000 kuna u prihodovnom, odnosno 25.000 kuna u rashodovnom dijelu.

Novi predsjednik Udruge Boris Mahač zahvalio je dosadašnjem predsjedniku Anti Baueru na angažmanu u udruzi te pozvao sve vinogradare na suradnju. Podsjetio je da se proslave Martinja i vinskih blagdana u Dugom Selu obilježavaju od 1995. godine, dok Udruga postoji 11 godina. Mahač je također pozvao vinogradare na rezidbu gradskog vinograda 21. ožujka te da se pripreme za 21. ocjenjivanje vina. Imamo vina kojih se ne treba sramiti, rekao je Mahač.

Najavio je također da će dodjela diploma s 21. izložbe vina biti održana 4. srpnja, na blagdan ljetnog sv. Martina, kada je na staru crkvu postavljena prva stopa sv. Martina u Hrvatskoj te najavio želju da se vinogradari i vinari uključe u razne manifestacije u gradu poput „Starih jela z Dugoga Sela“. Također je najavio pokretanje inicijative za formiranje vinske ceste, zajedno s vinogradarima iz Općine Brckovljani. Skupštini je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček koji je Udruzi zaželio uspješan rad.Skip to content