Search
Close this search box.

Prezentacija “HGK i HZZ u susret poduzetništvu” održana u Dugom Selu

Prezentacija pod nazivom “Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje u susret poduzetništvu”, koje u gradovima Zagrebačke županije zajednički organiziraju HGK-Komora Zagreb i HZZ-Područni ured Zagreb, u suradnji s gradskim upravama i Zagrebačkom županijom, održana je jučer u Dugom Selu.

Druga prezentacija iz ovog ciklusa okupila je mnoge zainteresirane u Gradskoj vijećnici, a pozdravne riječi uputili su direktor HGK Zagreb Mladen Stević i gradonačelnik Stipo Velić. Ulaskom u EU otvorene su nove mogućnosti koje bi bilo dobro iskoristiti, a ovo je dobar način da se informira o mogućnostima i suradnji koje nude resorne institucije, koje su to usluge i programi namijenjeni poduzetnicima, obrtnicima i nezaposlenima, kazao je gradonačelnik Velić.

Usluge i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore predstavila je viša stručna suradnica Komore Davorka Car. Između ostalog, to su nove usluge Poduzetnik – izvoznik, Moj EU projekt vaučer, Tenderi, Mobilni timovi i druge. Tu su i mogućnosti koje se poduzetnicima nude kroz fondove EU, u okviru otvorenih natječaja ili onih koji će uslijediti kao dio Operativnog plana “Konkurentnost i kohezija”, a koji se odnosi na ulaganja u rast i radna mjesta do 2020. godine te mogućnostima kreditiranja od strane Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kako je rečeno, cilj ovakvih prezentacija je približiti HGK poduzetnicima, čuti njihova mišljenja i dobiti povratne informacije o konkretnim problemima i potrebama poduzetnika, uz bolje povezivanje institucija i poslovne zajednice.

Aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s naglaskom na mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2015. godini prezentirala je Ivana Brandić. Navedeni su programi potpora za zapošljavanje, samozapošljavanje, usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa,a poseban je naglasak stavljen na mjere za očuvanje radnih mjesta. Također, naglašene su mjere za zapošljavanje mladih koje se provode kroz  Garanciju za mlade. Bilo je riječi i o programu potpora koje poduzetnicima osigurava Zagrebačka županija, a o čemu se više može doznati na službenoj web stranici Županije.

Voditeljica dugoselske ispostave HZZ-a Ana Novosel Dolnjak savjetovala je poslodavcima na što trebaju obratiti pozornost pri ostvarivanjima mjera politike zapošljavanja. To su kompletiranje zahtjeva, dužina rješavanja zahtjeva traje od 30 dana do dva mjeseca zbog procedure i upućivanja na višu instance, kod izbora djelatnika poslodavcima se savjetuje da provjere odgovara li osoba uvjetima, kod samozapošljavanja problem je pisanje poslovnih planova. Na dugoselskom području ima 1233 nezaposlenih što, s obzirom na oko 18 000 stanovnika, nije velika brojka. Problem je što su ljudi u potragu za poslom krenuli van granica, na tržište rada zemalja EU bilo privatnim kanalima ili preko portala HZZ-a, napomenula je voditeljica Novosel Dolnjak. Kako ostvariti suradnju, za što i koji su pristupi – sve su informacije dostupne na mrežnim stranicama resornih institucija.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content