IZGRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA U DUGOM SELU : Gradonačelnik N. Panian o projektu kulture razdvajanja otpada

Dugoselski gradonačelnik N. Panian sa suradnicima i izvoditeljima radova obišao je gradilište reciklažnoga dvorišta u Andrilovcu 12. travnja u jutarnjim satima. U obilasku su bili Tadija Penić, direktor Dugoselskog komunalnog i poduzetničkog centra, voditelj projekta Drago Pavlek, voditelj gradilišta Ivan Kršek iz tvrtke „Graditelj svratišta“ koja izvodi radove, predstavnici tvrtke za nadzor te Jadranka Robić zadužena za operativne poslove.
U svojoj izjavi gradonačelnik Panian naglasio je značaj projekta za budućnost grada i njegovih žitelja:
„Ovdje se gradi prvo reciklažno dvorište u Dugom Selu, ovdje se gradi „put u Europu“ i nova kultura u Dugom Selu – kultura razdvajanja otpada čime ćemo štititi naš Planet i budućnost naše djece . Ovo je prvi konkretan projekt financiran iz fonda EU za koji smo dobili tri milijuna kuna, od ukupne vrijednosti u visini 3,7 milijuna kuna. Na ovom se mjestu vidi kako možemo novce iskoristiti kvalitetno i pametno. Reciklažno dvorište trebalo bi biti u funkciji oko 1. rujna ove godine. U međuvremenu ćemo provesti edukaciju građana za što smo dobili gotovo pola milijuna kuna“ – kazao je Panian koji je najavio predstojeći sajam cvijeća i Dan planeta Zemlje u sklopu čega predstoje i aktivnosti za popularizaciju razdvajanja otpada.

Sam projekt u Andrilovcu omogućit će i uređenje nove pristupne ceste s budućeg nadvožnjaka tako će se građanima približiti lokacija reciklažnoga dvorišta – dodao je gradonačelnik Panian.

Tadija Penić iz DKCP- a ocijenio je reciklažno dvorište nezaobilaznim elementom gospodarenja otpadom u jedinici lokalne samouprave, posebice kad se radi o odlaganju opasnoga otpada iz domaćinstava, koji nikako ne može u kante za miješani otpad, niti se može odlagati na zelenim otocima.

Takav se otpad mora odlagati na mjestima koja su pod stalnim nadzorom. Mobilno reciklažno dvorište još nemamo no u planu je nabava sljedeće godine a do tada građani ga mogu dopremiti u Andrilovec.

„Opasni otpad su baterije, elektronička oprema, svjetiljke ili termometar sa živom te sve ostalo što sadrži opasne sastojke za zdravlje ljudi i okoliša – naglasio je Penić.

Građani sami dovoze otpad na ovu lokaciju, uglavnom je to glomazni otpad ali i onaj kojeg ne mogu sami rastaviti, tako ovdašnji djelatnici razdvajaju komponente i odlažu ih propisano – kazao je T. Penić.Skip to content