Muško A odjeljenje DVD-a Andrilovec uspješno predstavljalo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na natjecanju u spajanju usisnog voda u Austriji

Od 6. do 8. travnja 2018. godine u austrijskom mjestu Bischofsttetenu u organizaciji istoimenog vatrogasnog društva održano je jedno od najprestižnijih natjecanja u spajanju usisnih vodova pod nazivom 17. Parallel Kuppel Cup um die Crystal-Trophae, prenosimo priopćenje Hrvatske vatrogasne zajednice.
Na natjecanju je sudjelovalo 120 najboljih svjetskih odjeljenja, među kojima i muško A odjeljenje DVD-a Andrilovec, koje je kao jedno od najboljih hrvatskih natjecateljskih odjeljenja na tom natjecanju ujedno predstavljalo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu. Ono po čemu se ovo natjecanje razlikuje od natjecanja koja se održavaju u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, a na kojima odjeljenje DVD-a Andrilovec ima zavidno iskustvo, jest zaustavljanje vremena izvođenja vježbe. Naime, na ovom natjecanju vrijeme zaustavlja vodni 1, a ne strojar kao što je to kod nas. Također, razlika je u tome što se odjeljenje ne postrojava u liniju nakon završetka vježbe, već svaki pojedini član ekipe stoji na mjestu gdje je odradio zadnji zadatak u vježbi. Što se opreme tiče, isto tako postoje velike razlike. Njihova oprema nije natjecateljska već strogo namijenjena vatrogasnim zadacima, odnosno cijevi su krute, teške, teško se savijaju, a dimenzije vatrogasne motorne štrcaljke su također nešto drugačije, što je posebno značajno u visini A stabilne spojnice. Ovakve razlike bile su veliki izazov za odjeljenje DVD-a Andrilovec koje godinama trenira na opremi koja je ipak prilagođena za natjecanja. Ono što nam je također bilo zanimljivo, a što kod nas nije slučaj, je da svako odjeljenje donosi svoje ključeve, torbice i sitku na stazu na kojoj izvodi vježbu. Valja spomenuti kako je i sam princip natjecanja sasvim različit hrvatskome, a bliži slovenskome. U prvom krugu natjecanja nastupaju sve ekipe, upoznaju se s opremom, ali nitko ne ispada iz natjecanja, pa je to samim time i krug u kojem se postižu najbolja vremena natjecanja, jer odjeljenja idu na sve ili ništa bez bojazni da neće nastaviti natjecanje. U naredne krugove prolaze odjeljenja s boljim vremenima izvedene vježbe, i tako do kraja, dok ne ostanu samo najbolji.
Sama organizacija natjecanja, tehnički dio i gostoprimstvo su na zavidnoj razini. Paralelno se izvode vježbe na 4 staze, bodovne liste su u elektroničkom obliku, suci na svakoj stazi imaju tablete u koje unose vremena vježbe te se sve zajedno u realnom vremenu projicira publici. Kašnjenja na stazu nema, sve se odvija u točno planirano vrijeme. Na natjecanju je nastupilo ukupno 120 odjeljenja, a DVD Andrilovec je u velikoj konkurenciji ostvario vrijeme od 15,85 s, za što je i nagrađen peharom kao jedno od najboljih vremena natjecanja. Veliki značaj za DVD Andrilovec je i taj što su imali priliku susresti se s ponajboljim europskim odjeljenjima i razmijeniti svoja iskustva, a što je zasigurno jedan od ključeva napretka.
Iako je DVD Andrilovec bio iscrpljen i od natjecanja u Bischofstettenu i od dalekog puta, ipak je i u nedjelju, 8. travnja 2018. sudjelovao na domaćem natjecanju, na 9. memorijalu Milana Pažića u Svetom Ivanu Zelini. U regularnom dijelu natjecanja s vremenom 14,7 s ekipa je ostvarila najbolje vrijeme natjecanja i osvojila prvo mjesto te se plasirala u superkup. U superkupu je DVD Andrilovec dokazao da se često i naporno treniranje zaista isplati. U prvom krugu superkupa DVD Andrilovec je srušio državni rekord s vremenom vježbe 13,39 sekundi, da bi nakon toga u sljedećem krugu otišli još stepenicu više i izveli vježbu za nevjerojatne 12,92 sekunde.

Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednicaSkip to content