Izložbe i kulturni programi: O VINU I SV. MARTINU

Obilježavanje prigode zvane „Ljetni sv. Martin“, koji se tradicionalno slavi u primorskim krajevima i otocima te europskim, posebice francuskim gradovima, zaživjelo je i u našem kraju. Štovatelji svetomartinske tradicije okupljaju se prigodom 4. srpnja slaveći dan zaređenja sv. Martina za biskupa u Toursu 371. godine. U Dugom Selu, na Martin Bregu, tog je dana prije 11 godina postavljena prva stopa sv. Martina u Hrvatskoj, kao znamen kulturno-povijesnih martinskih putova. Grad Dugo Selo jedan je od partnera u europskom projektu NewPilgrimAge kojim se razvija promocija i turistička valorizacija martinske baštine. Projekt je predstavila voditeljica Zvjezdana Budor Klarić Pored stare crkve sv. Martina zaštitnika na Martin bregu postavljena je skulptura, stopa te putni kamen kao znamen martinskoga puta. Na tom prostoru djeluje Vinogradarsko-vinarska udruga „Terra sancti Martin“, čiji članovi njeguju obližnji vinograd i proizvode martinsko vino. Članovi Udruge također proizvode vina u svojim vinogradima i to uspješno, kako su pokazali rezultati ovogodišnjeg ocjenjivanja 99 uzoraka vina dugoselskih vinara.

Spomenuta tradicija, znamenitosti i dosezi ugrađeni su u ljetnu manifestaciju koja je održana u nedjelju 1. srpnja na Martin bregu u organizaciji Udruge vinara, Turističke zajednice Grada i suradnika iz KUD-a „Preporod“, DVD-a Dugo Selo, POU Dugo Selo te drugih.

KUŠANJE ZLATNIH VINA

Izložba vina u organizaciji vinarske udruge, 24. po redu, središnji je događaj sadržajno bogate manifestacije. Uzorke vina prethodno su ocijenili enološki stručnjaci: predsjednik Komisije Zdenko Ivanković, dipl. ing., te članice dr. sci. Ivana Puhelek, dr. sci. Maja Firšt Bača, Vesna Bakota, dipl. ing. i Ivana Rendulić, dipl. ing. Oni su se složili oko visoke kvalitete ocjenjenih uzoraka, posebice „zlatom okrunjenih“ vina, što je dr. sci. Firšt Bača i naglasila na izložbi, gdje su posjetitelji ta vina mogli kušati.

Najuspješniji vinar ove izložbe je Miro Škrlec čiji je traminac dosegnuo najviše ocjene – 89 bodova, te je proglašen šampionom 24. izložbe vina 2018. godine.

M. Škrlec dobio je još pet zlatnih odličja: za sauvignon, ranjski rizling, manzoni i dva uzorka graševine.

Zlatna odličja dobili još su dobili: Franjo Tašler za mješavinu i za rajnski rizling, Marko Tomić za graševinu, OPG Stjepan Benko za chardonay, Mile Perković za silvanac zeleni i za rajnski rizling, Boris Mahač za traminac i za silvanac zeleni, Josip Kulaš za mješavinu i za manzoni, Milan Makar za mješavinu, Ivica Koletić za graševinu, Srečko Ćotić za graševinu, Božidar Grebenar za graševinu, Tomislav Žakman za graševinu, Mijo Svetec za dva uzorka pinota sivog, Gordan Zobec za frankovku, Zdravko Masan za merlot i Velimir Sruk za cabernet sauvignon.

Srebrna odličja dodijeljena su za 41 uzorak vina, a 24 uzorka vina dobilo je brončana odličja.

Predsjednik Udruge „TSM“ Boris Mahač pozdravio je sve okupljene: vinare, sudionike programa, suradnike i posjetitelje. Posebne pozdrave i zahvale na potpori uputio je predstavnicima Grada – predsjedniku Gradskoga vijeća Dugog Sela Darjanu Budimiru i zamjeniku dugoselskog gradonačelnika Nikoli Tomincu. Oni u svojim obraćanjima zahvalili dugoselskim vinarima na njegovanju vinogradarske tradicije, proizvodnji vina koje se nudi prilikom gradskih manifestacija te posebice na obrađivanju gradskog vinograda. Budimir i Tominac, zadovoljni kvalitetnim vinima, vinarima su uručili zaslužena zlatna, srebrna i brončana odličja s dobrim željama za uspješan urod i ove godine. Također su predsjedniku Udruge B. Mahač uručili srebrno odličje za gradsko vino iz ovog vinograda, koje su stručnjaci visoko ocijenili.

Tradicijski i vinski događaj obilježen je i kulturnim sadržajima. U prostoru kleti postavljena je izložba slika na platnu grupe autora – članova Graffiti jam grupe, te je predstavljen spomenuti EU projekt NewPilgrimAge u kojem Dugo Selo sudjeluje. Dugogodišnja suradnica dr Antonija Zaradija – Kiš iz Kulturnog centra sv. Martin pridružila se martinskom događaju na svom povratku iz Belog Manastira gdje je postavljena još jedna stopa sv. Martina.

Posebice je bilo svečano izvođenje glazbenog programa u kojem su Preporodove koledarice otpjevale nekoliko pjesama a gostujuće Kulturno-umjetničko društvo iz Varaždinskih Toplica izvelo je zagorske plesove.

Ugodni ljetni dan završio je druženjem svih sudionika uz martinski vinski gulaš i široku paletu kvalitetnih martinskih vina, za što su zaslužni vinari i njihov kuhar. Gosti i domaćini zasladili su se prigodnim templarskim kolačićima i drugim slasticama koje su priredila vrijedne suradnice.Skip to content