Izrada studijsko-projektne dokumentacija za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma ovih dana je predstavljen projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom. Na predstavljanju su bili predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije i svih gradova i općina među njima i zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac.

U Centru za gospodarenje otpadom Zagreb, kada bude sagrađen, i tehnologijom koja će se izradom studijsko-projektne dokumentacije definirati, zbrinjavati komunalni otpad s prostora Zagreba i Zagrebačke županije. Gradit će se u istočnom produžetku centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba u Resniku.

Ukupna vrijednost Projekta je 30 milijuna kuna, od čega je osigurano 85%, odnosno, 25,5 milijuna kuna iz EU fondova, a rok provedbe je 48 mjeseci – do 23. srpnja 2022. Zagrebački centar za gospodarenje otpadom osigurao je dodatnih 5% (1,5 milijuna kuna) od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu sredstava u iznosu još 1,5 milijuna kuna. Preostalih 5% vrijednosti Projekta osigurat će Grad Zagreba i Zagrebačka županija.

Izrada studijsko-projektne dokumentacije obuhvaća, uz ostalo, izradu studije izvodljivosti s analizom troškova, koristi i analizom poslovnog modela, studije utjecaja na okoliš, izradu idejnog projekta CGO-a, ishođenje lokacijske dozvole i projektne prijave (aplikacijskog paketa) za EU financiranje same gradnje, izradu projektno-tehničke dokumentacije za pretovarne stanice (maksimalno osam na području Zagrebačke županije), kao i izradu dokumentacije za javnu nabavu za gradnju Centra i pretovarnih stanica te dokumentacije za nabavu opreme potrebne za njihov rad.

„Ovisno o tijeku postupka, nadamo se do Uskrsa iduće godine ugovoriti izrađivača kompletne studijsko-projektne dokumentacije. Potom, u roku od 24 mjeseca dokumentacija mora biti izrađena, a u nerednih deset mjeseci proći i provjeru Bruxellesa. Ako sve bude kako smo planirali u ožujku 2022. mogli bi pokrenuti tendere za gradnju centra“, na predstavljanju projekta „Izrada studijsko-projektne dokumentacija za gradnju CGO Zagreb“, rekao je Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o., nositelja svih aktivnosti.Skip to content