IZVJEŠĆE CRVENOG KRIŽA DUGO SELO O PRIKUPLJANJU POMOĆI ZA POPLAVLJENA PODRUČJA

Nakon katastrofe koja je pogodila Slavoniju, BiH i Srbiju, Hrvatski Crveni križ uključio se uputivši apel za pomoć.

Grad Dugo Selo, općine Brckovljani i Rugvica također su se odazvali. Crveni križ Dugo Selo slijedom zakonskih normi u ovakvim situacijama zadužen je za koordinaciju prikupljanja humanitarne pomoći. Više udruga i grupa građana također se uključilo u organiziranje akcija prikupljanja pomoći.

Ovo je presjek poduzetih akcija, te prikupljene i odaslane pomoći:

 

Sa prikupljanjem pomoći započelo se u ponedjeljak, 19.5.

DVD Dugo Selo na raspolaganje je stavilo dio svog garažnog prostora, a DVD Donje Dvorišće svoj Dom.

U utorak je u centralno skladište Hrvatskog Crvenog križa odaslan prvi kombi sa prikupljenom pomoći, a odmah nakon toga još jedan kombi koji je vodu i hranu otpremio direktno u Gunju, za ljude koji su radili na terenu.

Isti dan u centralno skladište u Zagreb otpremljen je kamion (cca 3.000 kg) stvari. Tjedan smo zaokružili u subotu, 24.5. kad je šleper (25.000 kg) stvari otpremljen direktno u Gunju. U petak, 30.5. dio hrane, higijene i vode je kombijem je otpremljeno u Zagreb (1.500 kg).

Donacije se i nadalje prikupljaju, smanjenim intenzitetom i unutar radnog vremena Crvenog križa.

 

U koordinaciji sa Crvenim križem Dugo Selo akciju su provodili:

Moto klub Dugo Selo,

Srednja škola Dugo Selo,

Dječji vrtić „Šegrt Hlapić“

OŠ „Josipa Zorića“

„Plodine“ (Dugo Selo i Resnik)

Neke udruge i grupe građana samostalno su organizirali akcije, ali o količinama prikupljenog  još nemamo podatke.

 

Sve naše osnovne škole i vrtići javili su se sa željom da također organiziraju prikupljanje, no uputili smo ih da to u ovom trenutku nije potrebno. Stoga je sa školama i Dječjim vrtićem Dugo Selo dogovoreno da se pokrene akcija „Vršnjaci – vršnjacima“, u kojoj bi djeca svojim vršnjacima upakirala i poslala školski pribor i igračke. O detaljima akcije ćemo naknadno obavijestiti javnost.

 

U Crveni križ Dugo Selo konstantno je svaki dan od 8 do 21 sat pristizala pomoć. Osim obitelji građana i privatnih poduzeća, još poneki su donirali:

Tako je Patronažna služba Doma zdravlja donirala dio potrepština za bebe, te hranu za dojenčad, članovi Bojne NB KO Dugo Selo jedan dan su se odrekli svojih užina, a drugi dan dodatno prikupili hranu i higijenu, te kombijem to dopremili. „Labud“ preko AWT int. – donirao je nekoliko paleta sredstava za pranje i čišćenje. Poduzeća „Plastika Mareš“ su donirali veću količinu plastičnog posuđa i kanti, „Sara-R“ posteljinu i veću količinu čarapa, a preko 680 obitelji do sada se svojim donacijama odazvalo na apel.

5 obitelji ponudilo je smještaj za ugrožene obitelji, dok je veći broj ljudi ponudio namještaj i kućansku opremu.

 

Prijevoz prikupljenih dobara obavili su:

J. Svibovec – „Elex“- kombi

G. Leporiz -privatnim kombijem

Kemokop“ – kamion i kombi

„Art Pusić“ -AWT international – šleper

 

U ovih tjedan dana IZUZETNU POMOĆ kod prikupljanja stvari, razvrstavanja i utovara pružili su:

– članovi Moto kluba Dugo Selo,

– članovi DVD-a Dugo Selo:

– stanovnici Donjeg Dvorišća,

– volonteri Crvenog križa i novi volonteri- dugoselci koji su se odazvali pozivu Dugoselske kronike, njih 30-tak, koji su se svih ovih dana izmjenjivali.

 

U AKCIJI JE U TJEDAN DANA ODASLANO :

–    6.500 kg hrane, vode i higijene

32.000 kg odjeće, obuće i manje opreme – ukupno oko 38.500 kg pomoći

Kako je Moto klub Dugo Selo u svojoj akciji „kod vure“ prikupljao i financijska sredstva, na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa dodatno je uplaćeno 3.604,oo kn.

 

Istovremeno dok se prikupljala pomoć ljudima, u prostoru Crvenog križa prikupljala se pomoć za životinje: hrana, razne potrepštine, te razni medicinski asortiman. Pomoć u tome pružili su Veterinarska stanica Dugo Selo i brojni ljubitelji životinja koji su se organizirali preko facebooka. Veći dio transportiran je navedenim šleperom, dok će dio biti direktno upućen udrugama koje spašavaju životinje na terenu.

 

Općina Brckovljani kooridnirala je prijevoz donacije 9 tona stočne hrane koju je donirala Božjakovina d.d., te uz ovo donirala dodatne količine razne opreme. Nekoliko poljoprivrednika (S. Jambrečec, J. Guštek) donirali su dodatne količine stočne hrane, koja se i nadalje svakodnevno nudi, prikuplja i šalje.

 

Ovime posao Crvenog križa tek počinje, pošto nam polako pristižu obitelji koje su privremeni smještaj našli na našem području. Trenutno je 19 osoba za ugroženog područja (RH i BiH) smješteno kod prijatelja i rodbine na našem području. Sada je obveza Crvenog križa da te obitelji evidentira i pruži im svu potrebnu materijalnu i psihosocijalnu pomoć. Stoga će biti potrebno dio prikupljenih donacija zadržati kako bi se ove obitelji mogle snabdjeti u idućem periodu.

 

Isto tako, dio donirane odjeće i obuće su za zimski period, te je to potrebno uskladištiti, te naknadno po potrebi poslati. STOGA CRVENI KRIŽ DUGO SELO TRAŽI ADEKVATAN SKLADIŠNI PROSTOR, u kojem bi se ove stvari pohranile narednih nekoliko mjeseci, ali i u kojem bi se mogao primiti namještaj i oprema koju pojedinci svakodnevno nude.

Pozivamo sve koji su nam spremni ustupiti takav prostor da nam se jave u Osječku 3.

 

OVIM PUTEM JOŠ JEDNOM ZAHVALJUJEMO SVIMA KOJI SU NAS PODRŽALI I PRUŽILI POMOĆ. ZAHVALJUJEMO SVIM POJEDINCIMA, UDRUGAMA I GRUPAMA GRAĐANA, SVIM VOLONTERIMA I U KONAČNICI SVIM ŽITELJIMA DUGOSELSKOG KRAJA NA VELIKOM SRCU I PRUŽENOJ RUCI POMOĆI.

CRVENI KRIŽ DUGO SELO

Tags:


Skip to content