Izvrsni rezultati osnovnoškolki Nikole Barilić i Anje Brnjaković: Onaj feeling – kada si u državnom vrhu po znanju!

Nakon što su osvojile prva mjesta na županijskim natjecanjima učenice Osnovne škole „Ivan Benković“ Nikola Barilić i Anja Brnjaković ostvarile su pravo sudjelovanja i na nacionalnim smotrama u znanju iz svojih omiljenih predmeta sa kojih se Nikola vratila osvojivši 2. mjesto iz hrvatskog jezika, a Anja 5. mjesto iz njemačkog jezika.

Ovo su fenomenalni rezultati, kako za njih, tako i za OŠ „Ivan Benković“, a na koje nam je ukazao ravnatelj Škole Branko Goleš. Izražavajući pri tome ponos zbog njihovog osobnog uspjeha, posebno naglašava velike zasluge njihovih, mladih i vrlo sposobnih, mentorica, prof. hrvatskog jezika Ivane Šavuk i Ivane Vukančić, prof. njemačkog jezika.

Mentorica Ivana Šavuk, zajedno sa svojim učenicima, od ranije postiže zapažena ostvarenja – u tri navrata 4. mjesto na državnom prvenstvu,  6. i 9. mjesto, i sada po prvi puta 2. mjesto. Naravno, redovito svake godine sudjeluju na županijskim natjecanjima, tako da se moraju spomenuti i učenici Dora Pavlić i Vedran Benčić koji su zajedno s Nikolom sudjelovali na ovogodišnjem županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika. Državno natjecanje organizirano je od 28. do 30. travnja u Trogiru i okupilo je 23-oje učenika iz države, a prisjećajući se, prof. Šavuk ističe motivirajuću poruku predsjednice državnog povjerenstva Bernardine Petrović svim učenicima kako su oni prava elita hrvatskog društva. Puno je truda, vježbanja i ulaganja iza ovih rezultata, i oni, zasigurno ne dolaze preko noći, ističe prof. Šavuk.

–      Nadarenost i, prije svega, volju za učenjem dodatne građe iz nastave hrvatskog jezika kod učenika prepoznajem već u 5. razredu, pripremajući ih kroz satove dodatne nastave kako bi u 7. i 8. razredu pristupili natjecanjima, govori profesorica Šavuk koja u OŠ Ivan Benković radi već 7 godinu. Njene prve generacije učenika, danas srednjoškolci, i dalje nižu rezultate na natjecanjima znanja, što je čini nadasve ponosnom. „Prekrasno je vidjeti kada dijete bez problema riješi sve zadatke i listiće, tada oboje dobijemo vjetar u leđa sa inspiracijom i željom da što više napredujemo“, pojašnjava Šavuk dodajući kako u OŠ Ivana Benkovića nadarene djece ne nedostaje.

        Nikola Barilić, učenica 7. d razreda, zasigurno je jedna od njih. S osvojenim 2. mjestom na državnom prvenstvu prema sadašnjim kriterijima upisa ostvaruje izravni upis u srednju školu, a njen izbor pada na XV. ili V. gimnaziju u Zagrebu, obje prirodoslovno-matematičke. „Volim hrvatski jezik, posebice gramatiku, tako da sljedeće godine planiram ponovo sudjelovati na natjecanjima, no htjela bi pokušati i fiziku, a opcija je i matematika“, vrlo zrelo i ambiciozno planira Nikola. „Volim pronaći ono nešto što će me zanimati i što će mi kasnije biti korisno“, stoga smatra kako će upisom u ove gimnazije i znanjem koje će tamo usvojiti biti dobra odskočna daska za upis na PMF, ili Fakultet strojarstva, možda Arhitektonskog fakulteta, govori Nikola zadivljujući svojom fokusiranošću i, uopće, ozbiljnim razmišljanjem. Najveću podršku, uz cijelu obitelj i prof. Šavuk, ima od razrednice – profesorice povijesti i geografije Jelene Kraljić koja ju je pripremala za ovogodišnje županijsko natjecanje gdje je osvojila 3. mjesto iz povijesti.

Anja Brnjaković, učenica 8. b razreda po prvi puta je sudjelovala na državnom prvenstvu iz njemačkog jezika nakon što se na županijskom istaknula sa 100% riješenosti testa. Na županijskom natjecanju sudjelovali su još Lorena Lučić, Ivana Lovrić i Lisa-Marie Čičak. Pod vodstvom mentorice i prof. njemačkog jezika Ivane Vukančić Anja je nastupila na državnom prvenstvu održanom od 21. do 23. travnja u Šibeniku osvojivši visoko 5. mjesto. Uzevši u obzir kako je i Anji i njenoj profesorici ovo prvo sudjelovanje na državnom natjecanju – uspjeh je time još veći.

„Ovo natjecanje je bilo odlično iskustvo za nas, a najviše za Anju kojoj će ovaj uspjeh omogućiti daljnje dodatni bod prilikom upisa u srednju školu“, kazala je njena mentorica, pohvalivši njen angažman i trud koji je dosada pokazala tijekom pohađanja redovnog i dodatnog školskog programa. Možda je činjenica što je Anja rođena u Švicarskoj te  u 1. razredu doselila u Hrvatsku, u Dugo Selo, pomogla da lakše i brže usvoji njemački, no profesorica Vukančić drži kako ta činjenica ne mora značiti ništa ako se jezik konstantno ne njeguje i ulaže u njega. Anja svojim trudom i samostalnim ulaganjem postigla da za nju njemački postane živi jezik. Svoj afinitet prema jezicima, a podjednako voli i hrvatski i engleski jezik, nastojat će i dalje razvijati.

Našim učenicima, i njihovim mentoricama, na kraju upućujemo čestitke sa željom u daljnji uspjeh u radu i životu, jer vi ste nada našeg grada.Skip to content