Kamo poslije osnovnjaka? Održan prvi Dan profesionalne orijentacije za osmaše OŠ I. Benković

Osnovna škola Ivana Benkovića po prvi puta organizirala je za svoje učenike osmih razreda Dan profesionalne orijentacije sa ciljem što boljeg usmjeravanja i informiranja budućih srednjoškolaca pri donošenju odluke o nastavku obrazovanja. Kako je tom prilikom ravnatelj OŠ I. Benković Branko Goleš istaknuo – organizacijom Dana profesionalne orijentacije nastojalo se upoznati učenike s određenim zanimanjima i perspektivama kako se učenici ne bi opredjeljivali za srednje škole iz razloga što njihovi prijatelji idu u istu srednju – već s namjerom da vide perspektivu, da se upoznaju s vrijednosti škole i školovanja, a kasnije i sa vrijednošću zanimanja. „Inzistirao sam na uključivanju stručnjaka STEM područja (science, technology, engineering), područja koje danas postaje vrlo značajno za razvoj Hrvatske, već i Europske unije, a i zapošljavanje u istome postaje više nego izvjesno“, navodi ravnatelj.

Tako su tijekom tog petka, 6. svibnja, za sve učenike, organizirana predavanja stručnjaka iz tvrtki s područja grada i okolice MONTING d.o.o., GRC grupa d.o.o. i HELB d.o.o., predstavivši svoje inženjerske struke strojarstva, elektrotehnike i računarstva – ne samo na fakultetskoj razini, već i kroz praktičan, realni okvir, nagovijestivši potrebu i potražnju za istim strukama u budućnosti poslovanja ovih tvrtki. Tog dana učenicima je svoje zanimanje predstavio i inženjer geodezije te liječnik, dok je uslužne djelatnosti ovaj puta predstavila kozmetičarka.

S obzirom na vrlo pozitivne povratne komentare po završetku prvog Dana profesionalne orijentacije, ravnatelj Goleš najavljuje nastavak programa i sljedeće godine, za buduće generacije mladih srednjoškolaca.Skip to content