KARDINAL BOZANIĆ POSVETIO CRKVU UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA U LUKARIŠĆU

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, predvodio je, samo dan nakon proslave blagdana Velike Gospe, liturgijsko slavlje prilikom kojeg je posvećena crkva Uzvišenja Svetog Križa, odnosno župna crkva rkt. Župe Dugo Selo II – Lukarišće. U dugotrajnom, ali veličanstvenom obredu, uz velik broj svećenika i čelne ljude Grada Dugog Sela, sudjelovalo je mnoštvo vjernika, od kojih mnogi nisu niti uspjeli ući u samu crkvu, što zbog propisanih mjera zaštite od koronavirusa, ali i zbog same brojnosti.

Ključeve nove crkve kardinalu Bozaniću je simbolički predao župljanih Marko Lovrić, a potom je uslijedio ulazak u crkvu i liturgijsko slavlje. Kardinal Bozanić crkvu je posvetio trima simbolima vjere – svetim uljem kojim je pomazan novoizgrađeni oltar, dar obitelji Tunjić, potom tamjanom i na koncu svjetlom koje simboliziraju upaljene svijeće. Kardinal je novoj crkvi darovao moći blaženoga Alojzija Stepinca koje su tijekom obreda ugrađene u novi oltar.

Upravitelj Župe prečasni Josip Kuzel zahvalio je kardinalu što je crkva posvećena upravo Uzvišenju Svetog Križa, a o značenju križa, kao simbola vjere, u propovjedi je govorio i sam kardinal Bozanić.

Zanimljivo je da je odluku o osnivanju ove župe na blagdan svetog Josipa 2004. godine donio upravo kardinal Bozanić, kao i odluku o izgradnji nove crkve, za koju je kamen temeljac 5. srpnja 2010. godine blagoslovio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Idejno rješenje za crkvu izradio je umjetnik Mladen Gaži uz pomoć arhitekata Marka i Mladena Sremca.

U ime pastoralnog vijeća Župe Uzvišenja Svetog Križa kardinalu Bozaniću zahvalio se emotivnim govorom predsjednik ovog vijeća Josip Arnuš predavši mu pri tom i prigodni dar. Kardinal Bozanić istaknuo je veliku ulogu prečasnog Josipa Kuzela voditelja ove župe od samog osnivanja, koji ju je, kako je rekao, preuzeo kao mladi kapelan da bi izgradio crkvu, a upravo ovih dana će je i napustiti odlazeći na novu službu u Župu Vrbani u Zagrebu. Kardinal Bozanić je najavio i osnivanje nove župe u Ostrni koja će za patrona dobiti svetog Josipa. Prečasni Josip Kuzel zahvalio je nadbiskupu, ali i svim svojim vjernicima koji su mu pomagali u izgradnji crkve, a posebno se zahvalio i gradskim čelnicima Grada Dugog Sela koji su prilikom početka gradnje crkvu oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa, a ove godine osigurali znatna sredstva za njezin završetak.

Cjelokupno liturgijsko slavlje odličnom je izvedbom pratio crkveni zbor župe pod ravnanjem voditelja Marija Bokuna.

 

sv_križ_lukarišće_01.JPG sv_križ_lukarišće_02.JPG sv_križ_lukarišće_03.JPG sv_križ_lukarišće_04.JPG sv_križ_lukarišće_05.JPG sv_križ_lukarišće_06.JPG sv_križ_lukarišće_07.JPG sv_križ_lukarišće_08.JPG sv_križ_lukarišće_09.JPG sv_križ_lukarišće_10.JPG sv_križ_lukarišće_11.JPG sv_križ_lukarišće_12.JPG sv_križ_lukarišće_13.JPG sv_križ_lukarišće_14.JPG sv_križ_lukarišće_15.JPG sv_križ_lukarišće_16.JPG sv_križ_lukarišće_17.JPG sv_križ_lukarišće_19.JPG sv_križ_lukarišće_20.JPG sv_križ_lukarišće_21.JPG sv_križ_lukarišće_22.JPG sv_križ_lukarišće_23.JPG sv_križ_lukarišće_24.JPG sv_križ_lukarišće_25.JPG sv_križ_lukarišće_26.JPG sv_križ_lukarišće_27.JPG sv_križ_lukarišće_28.JPG sv_križ_lukarišće_29.JPGSkip to content