Konferencija za novinare gradonačelnika Nenada Paniana o nedavnom slučaju fizičkog napada na dječaka: „Dugo Selo je siguran grad“

Nakon subotnjeg fizičkog napada skupine maskiranih huligana na dječaka ispred OŠ „Ivan Benković“ danas je u Gradskoj upravi Grada Dugog Sela održana konferencija za novinare.

 

„Teško mi je i tužno bilo kada sam doznao o ovom slučaju. Kontaktirao sam odmah roditelje i u stalnom sam kontaktu s njima. Javnost se digla jer se isti slučaj dogodiio nakon kolovoza. Smatram da javnost treba znati što rade institucije. I u prethodnom i ovom slučaju policija je odradila svoj posao sukladno zakonu, no moram naglasiti da sve informacije ne mogu ići u javnost zbog kaznenog postupka. Tužno je što skupina mladića ne zna što radi i što postoje roditelji koji su slučajni prolaznici. Na njima je odgovornost odgoja i brige vlastite djece do njihove 18 godine, premda se kaznene odredbe već mogu odrediti i za 14-godišnjake“, poručio je na samom početku gradonačelnik Nenad Panian.

Istaknuo je da je Dugo Selo siguran grad i Gradska uprava sve čini u cilju sigurnosti građana. U tijeku je implementacija sustava video kamera na 15 do 20 lokacija na području cijelog grada što će poslužiti prevenciji ovakvih i sličnih incidenata. Također će se inicirati pokretanje Vijeća za prevenciju radi koordinacije svih javnih tijela uključenih u odgoj, obrazovanje, zaštitu i sigurnost građana u kojem bi sudjelovali Policijska postaja Dugo Selo, Zajednica športskih udruga Grada Dugog Sela, Centar za socijalnu skrb, osnovne škole i srednja škola na području Grada Dugog Sela, Župe te Savjet mladih Grada Dugog Sela. Javnim proračunskim sredstvima potiče se, i poticat će se, daljnji rad udruga u aktivnostima uključivanja mladih u njihov rad -od sportskog, kulturnog, kreativnog, edukativnog sadržaja – što je također jedan vid prevencije devijantnog ponašanja.

Pročelnik Upravnog odjela za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Boris Savić navodi podatke da Dugo Selo bilježi jednu od nižih stopa kriminaliteta u Republici Hrvatskoj te pad u broju prijavljenih kaznenih djela od 10% u odnosu na 2020. godinu. „Zahvaljujući naporima svih nadležnih tijela, u 2022. godini, uz ovaj slučaj, zabilježen je još samo jedan incident s opisom kaznenog djela maloljetničkog vršnjačkog nasilja. Iako postupak i kažnjavanje počinitelja nasilja nije u nadležnosti Grada već policije, Centra za socijalnu skrb i drugih nadležnih tijela, Grad će poduzeti sve što je u njegovoj moći da osigura siguran i miran život za svoje građane.

Na pitanje novinara da li se radi o istim počiniteljima kao i u slučaju u kolovozu, gradonačelnik odgovora: „O počiniteljima i njihovim imenima se ne može govoriti dok je u tijeku postupak. Roditelji počinitelja su ti koji bi trebali prepoznati devijacije u ponašanju. Ne mogu roditelji odustati od djeteta. Ne osuđujem tu djecu, njima treba pomoć. Na nama je da ih usmjerimo i pomognemo im. Društvo se mora brinuti o svim članovima zajednice. U ovom slučaju to su mladi, pa apeliram i na sve udruge da se počnu njima više baviti. Ako se mi kao društvo ne pokrenemo i roditelji ne preuzmu ulogu odgajatelja nećemo smiriti tenzije i probleme.“

Gradonačelnik je također dodao da je potrebno slučajeve nasilja i zlostavljanja prijaviti policiji jer roditelji često ne prijavljuju napade i tako nema evidencija o napadima. Upozorio je i na potkapacitiranost policijskih djelatnika, ali i potplaćenost , no bez obzira dugoselski kontakt policajci uvijek su dostupni i odmah reagiraju.

Današnjoj konferenciji za novinare uz predstavnike brojnih medija prisustvovala je i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nada Petković te dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić.Skip to content