LUDS-ova 7. izložba minijatura otvorena do 30. svibnja

Ovogodišnja 7. po redu Izložba minijatura organizirana u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo okupila je 71 autora s ukupno 150 izloženih radova, a njihova djela, u svečanoj večeri otvorenja izložbe 15. svibnja, pohodio je vidjeti veliki broj posjetitelja. No, i svi oni koji to nisu uspjeli učiniti – imaju priliku razgledati izložbu do 30. svibnja.

U ime organizatora, predsjednik Likovne udruge Dugo Selo Ivo Ostojić, istaknuo je prilikom otvorenja kako se uz članove udruge na izložbi predstavljaju djela najmlađih umjetnika – minijature kreativnih i nadarenih školaraca i predškolaraca Dječjeg vrtića Dugo Selo, Dječjeg vrtića “DIDI” iz Prikraja, učenika osnovnih škola “Josip Zorić” i “Ivan Benković” te ove godine i učenika Srednje škole Dugo Selo. „Forma minijature je prilika Izložba pruža široku lepezu motiva i stilova – od figuracije do apstrakcije, a umjetnici su se okušali i u različitim tehnikama“, naveo je Ostojić dodajući kako izložba nije tematska, niti je žirirana. Govoreći o povijesti minijatura, voditeljica Centra za kulturu POU Nada Kozić, podsjetila je sve na veliko ime hrvatskog slikarstva – „Michelangela minijature“ Julija Klovića, čija su djela, minijature, obilježila renesansu. „Sljedbenici Klovića uspješno ostvaruju svoje izričaje, a sedamdesetak dugoselskih autora svake životne dobi na ovogodišnjoj izložbi s precizno izvedenim scenama prikazuju svijet u malom, što je tehnički zahtjevnije od prikaza većih formata“, navodi Kozić u uvodniku kataloga izložbe.

I ovaj puta spomenut je problem neadekvatnog izložbenog i muzejskog prostora, no za razliku od prethodnih godina kada su izrečena tek nadanja o što skorijem preuzimanju vlasništva nad županijskom zgradom starog Doma zdravlja u Dugom Selu – ovaj puta predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček najavio je vrlo decidiranu činjenicu. „U srijedu 20. svibnja na svojoj sjednici Skupština Zagrebačke županije donosi odluku o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Zagrebačke županije o darovanju nekretnine Gradu Dugo Selo, čime će Grad Dugo Selo konačno dobiti u vlasništvo povijesnu Draškovićevu zgradu u centru grada“, rekao je Ivaniček.

Povodom svečanog otvorenja Izložbe minijatura održan je i prigodni  glazbeni program u kojem su nastupile učenice Glazbene škole Dugo Selo koje su nedavno sudjelovale su na međunarodnom natjecanju mladih flautista „Flauta Aurea“ koje se održavalo od 8. do 12. svibnja u Zagrebu. Ema Beganović i Magdalena Gradečki za tu priliku izvele su jedan dio programa izvedenog na natjecanju.Skip to content