Na platou podno stare crkve sv. Martina na Martin bregu skupilo se sinoć mnoštvo kako bi svjedočilo tradicionalnoj ceremoniji krštenja mošta. Po općepriznatim regulama, poznatim svim stvarateljima i ljubiteljima dobre kapljice, mošt je krstio biskup Želimir Novak uz svesrdnu pomoć kuma Marija Mlinareka. Stari običaji nisu iznevjereni ni ovaj put, a posjetiteljima su ih prenijeli članovi KUD-a „Preporod“ plesom i tamburicama. Mošt se lako dao krstiti, a procedura, iako zahtjevna, klizila je glatko i nakon što je mošt postao vino. Kako problema nije bilo potvrdio je i sam biskup, izjavivši kako je procesija bila dobra, gosti, muzikaši i tancaši za deset. „Bit će to dobro vino, samo da još malo odleži, taman do Vincekova“, znalački je ustvrdio. Prijalo je ono i odmah, već minutu nakon krštenja, pogotovo uz pečenu gusku z mlincima i ostalim delicijama koje su krasile bogat martinski stol. Pravu, finu, domaću gusku rodom iz Posavine pekla je, tko drugi, nego mama, otkrio nam je Mlinarek porijeklo slasnog pečenja. S time su se složili i brojni posjetitelji, među njima su bili i gosti iz Francuske, predstavnici Zajednice općina Kantona Saint Simon, s kojima grad Dugo Selo razvija suradnju i razmjenu. Okupljenima su se pridružili gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Stipom Velićem i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Ivaničekom. Gradonačelnik Velić uputio je riječi pozdrava te čestitao svim građanima Dan grada i blagdan sv.Martina. Organizator ovog dijela manifestacije „Martinje u Dugom Selu“ bila je vinogradarsko-vinarska udruga “Terra Sancti Martini”, uz Grad, TZ, Radio Martin i POU Dugo Selo. Predsjednik udruge vinara Boris Mahač kazao kako je ovogodišnja berba grožđa bila izvrsna, mošt kvalitetan, a takvo će sutra biti i martinsko vino. Dobra atmosfera nastavljena je u šatoru gdje je pripremljena bogata gastro ponuda. Uz mlado vino pratio se i vatromet koji je obasjao noćno nebo u čast dugoselskog zaštitnika sv.Martina.
Svi koji su donijeli svoj mošt, dobili su potvrdu da je kršten. Za one koji nisu uspjeli doći, poklanjamo istu takvu, tiskanu u limitiranoj ediciji.