Novi planinarski izlet – na Kalnik Vranilac 22. Studenoga

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svi planinari, oni prijašnji, a i oni budući, pozivaju se na još jedan planinarski izlet 22. studenoga – na prekrasan Kalnik i njegovih sedam zubi – stjenovite grebene. No, bez brige, ruta je osmišljena i za one s manje kondicije i penjačkog iskustva, dok će oni željni osvajanja kalničkih zubi, moći i to.

Opis kraja: Kalnik je planina smještena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, veći dio je u Varaždinskoj županiji, a manji u Koprivničko-križevačkoj županiji. Bilo planine dužine oko četrdesetak kilometara proteže se od istoka do zapada i širine desetak kilometara. Ona je pretežno obrašćena bjelogoričnom šumom, dok njezin središnji dio krase gole stijene i meta su velikom broju planinara, planinara penjača i izletnika. Najviši vrh Vranilac (643 m) je kontrolna točka HPO, a u planinarskom domu je kontrolna točka 1 ZPP-a. Sa zapadne strane nalazi se grad Novi Marof, sa sjeverne strane općina Ljubešćica i grad Varaždinske Toplice, na sjeveroistoku grad Ludbreg, južno (18 km cestom) je grad Križevci, a najistočnije grad Koprivnica. S juga su još općine VisokoGornja RijekaKalnik i južnije Sveti Petar Orehovec. Najviši vrh je Vranilac na 643 metra nadmorske visine, te vrh Peca na 624 metra, vrh Pusta Barbara na 460 metara, vrh Ljuba voda na 546 metara, vrh Ljubelj na 558 m, vrh Škrinja na 504 metra, vrh Podrevec na 544 m te vrh Vuklec na 572 metra. Na stijeni sjeverno od mjesta Kalnika smješten je Stari grad Veliki Kalnik na oko 500 metara, izgrađen u 13. stoljeću. Poznat po Beli IV i šljivarima iz kalničkih sela, koji su mu za vrijeme opsade noću donosili hranu i šljive, koje su omogućile preživjeti opsadu, pa im je za nagradu darovao plemićke povelje (Kalnički Šljivari).Oko tri sata i trideset minuta hoda, istočno od starog grada Velikog Kalnika izvire ljekovita mineralna voda, kod sela Apatovca – Apatovečko vrelo, koja se danas puni u suvremenoj punionici pod nazivom Kalnička. Nekada je u Apatovcu bilo lječilište. Sjeverno u gradu Varaždinske Toplice je lječilište na termalnoj i ljekovitoj mineralnoj vodi, što sve govori da se ispod planine nalaze aktivne stijene.

Plan puta:

Polazak: u nedjelju, u 7 i 30 sati sa parkirališta iznad Pučkog učilišta. Vozimo se prema Vrbovcu, Križevcima te dalje prema Gornjoj Rijeci. Odavde nastavljamo pješice u smjeru Malog Kalnika (interesantan stjenoviti vrh 460m i područje specijalnog botaničkog rezervata). Nakon uspinjanja na Mali Kalnik nastavljamo ugodno pješaćenje prema masivu Kalnika i penjemo se na vrh Vranilac 643m. Nakon slikanja i uživanja u pogledima silazimo do doma na Kalniku. Do doma će nam biti potrebno oko 2 sata laganog hoda. Nakon okrijepe podjelit ćemo se u dvije skupine. Jedna skupina može se popeti na Stari grad (lagano), dok oni spretniji i željni avanture kreću na grebensku turu preko sedam zuba (oko 1,5 sat penjačke spretnosti????) Nakon toga svi skupa nalazimo se u domu gdje ćemo se nastaviti družiti uz dobru hranu koja se nudi u domu)

Hrana:

Opet si ponesite koji sendvič, voćku i vodu u svom ruksaku. U domu ima kuhane hrane pa i na to možete računati .

Oprema:

Slojevita odjeća, zaštita od hladnoće, kapa, rukavice, štapovi, dobre cipele sa ripnama.

Prijevoz: Ovisno o broju prijavljenih ići ćemo autobusom (50kn rezervacija u knjižari Denova) ili osobnim automobilima. Dolazak u Dugo Selo do 19 sati.

Važna napomena: Dozvoljeno je donijeti kolačiće na izlet !!!!!!!???????

Krenimo na Kalnik gdje svatko može naći nešto za sebe!!!!

Vaši vodiči:

ŽELJKO NOVAK  planinski vodič  – mob. 091 541 05 71, mail: zeljko.novak4@gmail.com

SANJA NOVAČKI  mob. 091 530 89 19, mail: sanjanovacki@gmail.com  Skip to content