Search
Close this search box.

Modernizacija voznog parka DVD-a Dugo Selo: Dopremljeno novo navalno vozilo vrijednosti 2,5 milijuna kuna

Danas je u Zagrebu u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice održana primopredaja vatrogasnih vozila u okviru Projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji vodi MUP RH, te je među ukupno 20 vozila jedno novo navalno vozilo predano na uporabu i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Dugo Selo.

Primopredaji su u ime VZG Dugo Selo i DVD Dugo Selo nazočili predsjednik DVD Dugo Selo Tomislav Šarić i zapovjednik DVD Dugo Selo Ivan Terzić koji su i vozilo danas u poslijepodnevnim satima i dovezli u matične prostore.

„Vrijednost novog kratkog navalnog vozila, marke Mercedes Atego, iznosi 2,5 milijuna kuna čija nabava je u potpunosti financirana od strane države. Plan je DVD-a Dugo Selo, kao stožernog vatrogasnog društva VZG Dugo Selo, da ove godine obnovi vozni park. Naime, uz ovo vozilo ove godine u naše garaže stiže i nova vatrogasna cisterna ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna. Tako da sada naš vozni park čini osam vozila, s time da ćemo staro navalno vozilo i cisternu, koji su još uvijek u funkciji, rasporediti prema planovima VZG Dugo Selo drugim dugoselskim društvima.

Također moramo podsjetiti kako smo nedavno vlastitim sredstvima obnovili kompletno krovište Doma, a ove godine planiramo urediti i unutrašnjost. Zbog kroničnog nedostatka adekvatnog garažnog prostora, s obzirom da smo u posjedu vozila sa cisternama koja moraju biti u zatvorenom i temperiranom prostoru, u planu nam je ove godine početi s radovima izgradnje dodatne garaže s 4 mjesta. Novi garažni prostor bio bi smješten s istočne strane zemljišta uz Vatrogasni dom.

Ušli smo sve ove investicije kako bi podigli razinu opremljenosti s obzirom na veliko širenje grada i stambenu izgradnju. Uzevši u obzir da vatrogastvo na području grada i dalje se bazira na volonterizmu i humanitarnosti te da DVD Dugo Selo nema niti jednu osobu zaposlenu, mi smo uvijek u pripravnosti i spremni pomoći našim sugrađanima u nevolji“, poručio je predsjednik DVD-a Dugo Selo Tomislav Šarić.

Na pitanje o mogućnosti nabave ljestvi, predsjednik Šarić, navodi visoke troškove nabave, čak 7 milijuna kuna, što trenutno niti društvo, a ni VZG nije u mogućnosti financirati. „Financiranje dobrovoljnih vatrogasnih društva na razini je financiranja jedinica lokalne samouprave, dok javne vatrogasne postrojbe većinom se financiraju iz državnog proračuna te sukladno tome mogu financirati nabavu kao što su ljestve. Već od ranije vode se u našim vatrogasnim krugovima razgovori o ustrojstvu poluprofesionalne vatrogasne postrojbe koja bi omogućila zadržavanje DVD Dugo Selo kao stožernog društva, ali koja bi imala i nekoliko zaposlenih profesionalaca, dok bi ostali članovi dolazili na ispomoć pri intervencijama. No i za takvu mogućnost nužan je financijski okvir“, pojasnio je predsjednik Šarić.

Zapovjednik DVD-a Ivan Terzić istaknuo je tehničku opremljenost novog navalnog vozila koje je opremljeno svom pripadajućom opremom potrebnom za sve tipove vatrogasnih intervencija (od požara do tehničkih intervencija). Opremljeno je tehničkim alatom za prometne nesreće, opremom za gašenje vodom i pijenom, spremnikom vode 3 000 litara te kabinom za vozača i dva vatrogasca. Zbog kratke kabine naziva se kratkim navalnim vozilom dok što se tiče opreme ničim ne zaostaje za velikim navalnim vozilom. „Inače, ovo vozilo jedno je četiri vozila koje je dobila Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, a jedan od važnih kriterija za dobivanje novog vozila je i sudjelovanje članova vatrogasaca na dislokacijama na području cijele RH, u čemu članovi DVD-a Dugo Selo redovito i vrijedno sudjeluju. Isto tako nedavno smo sudjelovali u pomoći na potresom pogođenom području Banovine“, navodi na kraju Terzić.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content