„Moj pustolovni planet“ osvojio nagradu „Grigor Vitez“ te u nominaciji za nagradu „Mali princ“

Posljednja knjiga dugoselskog autora Igora Knižeka – “Moj pustolovni planet” osvojila je ovih dana nagradu „Grigor Vitez“ – najstariju književnu nagrada u Hrvatskoj koju od 1967. godine dodjeljuje Savez društava „Naša djeca“, a namijenjena je književnicima i likovnim umjetnicima za njihove radove u knjigama za djecu za književnu produkciju u prethodnoj godini. Ove godine u konkurenciji 51 knjiga iz produkcije 22 nakladnika Knižekova zbirka bajki bila je najuspješniji književni tekst, dok je za ilustracije u slikovnicama “Djevojčica sa šibicama” i “Maca Papučarica” nagrađena Marsela Hajdinjak. Podsjećamo, Knižekova slikovnica „Kako je paž spasio Zagreb“ osvojila je istu nagradu i 2012. godine i to u kategoriji ilustracija, a nagradu je osvojio autor, akademski slikar i grafičar Tomislav Tomić.

Neposredno nakon ovogodišnje dodjele „Grigora Viteza“, za Knižekov „Moj pustolovni planet“ uslijedila je kandidatura nagradu „Mali princ“ – regionalnu nagradu za dječju knjigu koja se dodjeljuje svake godine za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne gore, Hrvatske i Srbije. Hrvatska se u nominacije za ovu nagradu uključila odmah po utemeljenju 2004. godine. O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu, a redovito se kandidira knjiga koja je u Hrvatskoj dobila Nagradu „Grigor Vitez“, te se uz nju odabire još jedna. Dosada nagradu „Mali princ“ osvojili su hrvatski autori: Zvonimir Balog, 2004., Arsen Dedić, 2005., Stanislav Marijanović 2009., Nada Mihelčić 2010. i Julijana Matanović 2012. godine.

        Ove godine uz Igora Knižeka iz Hrvatske je još nominirana Nada Mihelčić sa svojom knjigom „Edbin“, dok su iz iz Crne Gore nominirani Velimir Ralević „Na život jurišaj“ i knjiga Radmile Knežević „pokloni se i počni“; iz Bosne i Hercegovine „Pričinilo se u Pričinu“ Ranka Pavlovića i „Turkonijemac u bosanskom ofsajdu“ Safete Obhođaš; te iz Srbije „Cipela na kraju sveta“ Dejana Aleksića i „Tajna nemuštog jezika“ Ivane Nešić.  Kako najavljuju organizatori, „ovogodišnja je konkurencija izuzetna – knjiga Dejana Aleksića dolazi već okrunjena dvjema uglednim nagradama – nagradom „Politikinog zabavnika“ za najbolju dječju knjigu u 2014. godini i nagradom „Plavi čuperak“, kao i knjiga hrvatskog predstavnika, Igora Knižeka, koja je ovih dana okrunjena nagradom „Grigor Vitez“, jednim od najznačajnijih priznanja za dječju literaturu u Hrvatskoj.“ Dodjela „Malog princa“ planirana je tijekom održavanja međunarodnog dječjem festivalu „Vezeni most“ u Tuzli od 27. do 29. svibnja.Skip to content