Na Martin Bregu proslavljen prvi Ljetni sveti Martin: Dugo Selo – središte štovanja martinske baštine

Uz obilježavanje 4. srpnja – dana kada je 371. godine sveti Martin postao biskup u Toursu, na Martin Bregu, podno staromartinske crkve u subotu je po prvi puta organizirana prigodna manifestacija „Ljetni sveti Martin“ – objedinivši 8. obljetnicu od postavljanja Prve stope sv. Martina u Hrvatskoj i svečanu dodjelu odličja i priznanja 21. izložbe vina dugoselske Vinogradarsko-vinarske udruge „Terra Sancti Martini“. Manifestacija se održala u organizaciji Vinogradarsko-vinarske udruga „Terra sancti Martini“, u suradnji s dugoselskim Pučkim otvorenim učilištem i KUD-om „Preporod“, a uz potporu Grada i Turističke zajednice Dugo Selo.
Brojni gosti i uzvanici, među kojima i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, njegov zamjenik Pavo Jakovljević, potpredsjednik Gradskog vijeća Stjepan Novosel, gradski vijećnici, dr.sc. Antonija Zaradija Kiš iz Kulturnog centra sveti Martin iz Zagreba te ostali, pratili su program zaštićeni zidinama i sjenom staromartinske crkve. Prisjećajući se tog dana 2007. godine kada je postavljena Prva stopa svetog Martina u Hrvatskoj, upravo na ovu crkvu, voditeljica Centra za kulturu POU Dugo Selo Nada Kozić istaknula je kako je time Dugo Selo postalo hrvatskim središtem štovanja martinske baštine. „Stilizirani otisak stope, umjetničko djelo francuskoga kipara Michella Audiarda postavljena je na ovo mjesto sa svrhom i razlogom – ona je znamen i priznanje Dugom Selu za njegovanje i očuvanje baštine sv. Martina, nakon koje je u međuvremenu postavljeno još sedam diljem Hrvatske“, poručila je Kozić. Upravo sva građa baštine sv. Martina u Dugom Selu – o povijesti, materijalnoj i nematerijalnoj baštini, običajima i tradiciji, umjetničkim djelima – objavljena je u knjizi „Martinska baština u Dugom Selu“, izdanoj protekle godine u nakladi POU, autorice Nade Kozić, koja je tom prilikom auditoriju bila prezentirana, a najuspješnijim vinarima i podrumarima darivana.
Priznanja i nagrade najuspješnijim vinarima 21. dugoselske izložbe vina zajednički su uručili gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić i predsjednik Vinogradarsko-vinarske udruge „Terra Sancti Martini“ Boris Mahač. Podsjećamo, šampionsko vino izložbe je traminac Borisa Mahač, dok je od 73 pristigla uzorka njih osam osvojila zlatna odličja, 30 srebrno, 22 brončano te šest je dobilo diplome. „Unatoč što je protekla godina bila jedna od najlošijih vinskih godina, rezultati ove izložbe, od čega je 10 posto zlata, pokazuju konstantu u kvaliteti rada i proizvodnje naših vinara“, naglasio je Mahač, prisjetivši se duge i vrlo ugledne vinarske tradicije ovog kraja, kada su vinarski dugoselskog područja, predvođeni grofom Draškovićem, sudjelovali na zelinskoj izložbi vina davne 1860. godine, o čemu govore i povijesni podaci. A na ovogodišnjoj 47. po redu izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini dugoselska vina osvojila su tri srebra i četiri bronce, što je veliki uspjeh.
Čestitajući nagrađenim vinarima, gradonačelnik Velić podsjetio je na dugu povijest Dugog Sela i staromartinske crkve. „Danas vidimo u kojem je stanju crkva. U nekoliko navrata kontaktirali smo Zagrebačku nadbiskupiju kako bi se pronašao način renoviranja ovog objekta, a sve kako bi se očuvao i za sljedeće generacije“, rekao je gradonačelnik, dodajući i predlažući kako prilikom organizacije Ljetnog svetog Martina u Dugom Selu sljedeće godine budu pozvani gradovi i općine uključeni u Martinski europski itinerer.
Prigodna svečanost upotpunjena je nastupom folklornog ansambla KUD-a Preporod u pratnji Tamburaškog sastava izvevši pjesme i plesove Sesvetskoga prigorja, dok je kod gradske Kleti i vinograda poslužen „Martinski vinski gulaš“, djelo kuhara Tome Slavinića, i vino iz gradskog vinogorja, čime je zaokružena eno-gastronomska ponuda uz proslavu prvog dugoselskog Ljetnog svetog Martina.Skip to content